În prima sa declarație privind aditivul, Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului cu sediul la Lyon a declarat că aspartamul este „posibil cancerigen”.

În schimb, asociațiile din industria alimentară și a băuturilor consideră deciziile au arătat că aspartamul este sigur și o opțiune bună pentru persoanele care doresc să reducă zahărul în dieta lor. OMS nu îndeamnă companiile să elimine în întregime aspartamul din produsele lor, ci solicită moderație din partea producătorilor și a consumatorilor.

Aspartamul este folosit în special la sucuri dietetice și în guma de mestecat, scrie parade.com.

Aspartamul duce la cancer?

Potrivit dr. Ana Sandoval Leon, medic oncolog la Miami Cancer Institute, există dovezi limitate care arată o asociere între aspartam și cancer, la om. „Studiile disponibile, pe oameni, au arătat o asociere pozitivă între consumul de băuturi îndulcite artificial și cancer, dar ideile preconcepute nu au putut fi excluse, ca explicație”, spune ea.

„Există, de asemenea, dovezi limitate și dovezi mecanice limitate, la animale, că aspartamul crește riscul de cancer”, subliniază medicul. În opinia ei, nu există date suficiente pentru a opri complet utilizarea acestuia, dar ar trebui să încercăm să-l limităm.

„Ar trebui să limităm, de asemenea, utilizarea altor substanțe care pot crește riscul de cancer, cum ar fi carnea roșie și alcoolul”, afirmă dr. Ana Sandoval Leon.

Dovezile limitate au legat aspartamul de anumite tipuri de cancer

Kelsey Costa, medic nutriționist la National Coalition on Healthcare (NCHC), adaugă că, potrivit cercetării, ar trebui să consumi o cantitate mare de aspartam pentru a depăși doza zilnică acceptabilă (ADI).

„Dovezile limitate au legat aspartamul de anumite tipuri de cancer, ceea ce a determinat OMS să-l clasifice ca de tip 2B, un posibil cancerigen. În același timp, Comitetul mixt de experți pentru aditivi alimentari (JECFA) a reafirmat că o doză zilnică acceptabilă (DZA) de aspartam variază de la 0 la 40 mg per kg de greutate corporală”, spune ea.

„O cutie de suc dietetic de 12 oz conține de obicei aproximativ 200-300 mg de aspartam. Asta înseamnă că o persoană cu o greutate între 60-70 kg ar trebui să bea mai mult de 9-14 cutii de suc, zilnic, pentru a depăși limita, pe baza conținutului mediu de aspartam din băuturi”, explică ea.

Ce se întâmplă cu corpul tău dacă bei suc dietetic în fiecare zi

S-ar putea să nu existe suficiente dovezi că aspartamul cauzează cancer pentru a elimina complet sucurile dietetice din alimentație. Costa consideră totuși că un consum zilnic de sucuri dietetice va crește, probabil, riscul de cancer, în timp, din mai multe motive.

„Consumul de suc dietetic, din când în când, poate să nu crească riscul unui individ de a face cancer imediat. Cu toate acestea, cercetările pe termen lung au descoperit că acest obicei este legat de creșterea în greutate, iar obezitatea este un factor de risc pentru mai multe tipuri de cancer majore”, spune ea.

„În plus, dovezile sugerează că aspartamul și alți îndulcitori artificiali pot dăuna microbiotei intestinale și sănătății. Pot crește bacteriile nesănătoase și pot compromite mucoasa intestinală, crescând riscul de obezitate, diabet, sindrom metabolic, inflamație cronică și cancer”, adaugă medicul.

Ce să bei în locul sucului dietetic

Băut o dată pe lună, sucul cu aspartam probabil că nu va provoca cancer. Dar există și alte băuturi pe care ar trebui să le bei, iar aici intră, cu siguranță, apa. Dacă îți este poftă de ceva acidulat sau dulce, există și alte opțiuni mai bune.

„Apa de nucă de cocos conține zaharuri naturale și electroliți pentru a te ajuta să te hidratezi pe tot parcursul zilei”, spune Costa.

„Puteți oricând să beți kombucha. Făcut din ceai fermentat, kombucha este plină de probiotice pentru a vă ajuta să vă îmbunătățiți sănătatea intestinală și antioxidanți care protejează celulele de deteriorarea radicalilor liberi”, recomandă ea.