Lămâile sunt bogate în vitamine, minerale și nutrienți

Lămâile sunt bogate în vitamine, minerale și nutrienți care ajută organismul în diferite moduri.

Potrivit medicului nutriționist Roxanne B. Sukol, începerea zilei cu un pahar cu apă cu lămâie are un impact semnificativ asupra sănătății.

Acest obicei simplu poate oferi un aport de potasiu, poate preveni oxidarea, apariția pietrelor la rinichi și creșterea în greutate.

Potrivit Departamentului Agriculturii, o lămâie întreagă (65 de grame) conține:

  • Calorii: 19
  • Carbohidrați: 6 g
  • Fibre alimentare: 2 g
  • Zahăr total: 2,5 g
  • Zahăr adăugat: 0g
  • Proteine: 1 g
  • Grăsime totală: 0 g
  • Grăsimi saturate: 0 g
  • Colesterol: 0 mg
  • Sodiu: 2 mg
  • Vitamina C: 34 mg (52% valoare zilnică)
  • Calciu: 17 mg (2% DV)
  • Potasiu: 90 mg (3% DV)
  • Magneziu: 5 mg (2% DV)

Iată la ce ajută consumul regulat de lămâi

O sănătate mai bună a pielii

Pline de vitamina C, lămâile ajută la promovarea sintezei colagenului, important pentru o piele suplă și strălucitoare. Lămâile sunt o sursă excelentă de vitamina C, un antioxidant care ajută la protejarea celulelor împotriva daunelor radicalilor liberi.

Vitamina C ajută organismul să producă colagen pentru piele, ajută organismul să absoarbă fierul și susține sistemul imunitar, scrie EatingWell.

Risc redus de pietre la rinichi

Cercetările arată că un consum zilnic de suc de lămâie diluat în apă poate crește nivelul de citrat de urină, o sare din acidul citric care se leagă de calciu și poate ajuta la împiedicarea formării pietrelor la rinichi.

„Acidul citric din lămâi scade riscul de a face pietre la rinichi prin diluarea urinei și creșterea conținutului de citrat”, afirmă medicul Annea Palinski-Wade.

Absorbția eficientă a fierului

Lămâile sunt bogate în vitamina C, vitamină despre care studiile arată că poate îmbunătăți semnificativ absorbția fierului, în special fierul non-hem, care provine din surse vegetale. Fierul este esențial pentru energie și creșterea și dezvoltarea corespunzătoare.

„Lămâile conțin vitamina C și acid citric, care ajută să absorbiți fierul non-hem din plante”, explică Palinski-Wade.

„Asta poate preveni anemia, un număr mai mic decât media de globule roșii, adesea din cauza deficienței de fier”, adaugă el.

Bune pentru hipertensiune arterială

Potrivit unui studiu din 2023, consumul de lămâi poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale crescute. Conțin potasiu, care ajută la echilibrarea nivelului de sodiu, iar flavonoidele din lămâi pot contribui la sănătatea cardiovasculară. Includerea lămâilor într-o dietă sănătoasă pentru inimă poate fi o alegere bună pentru cei cu hipertensiune arterială.

Beneficiați de mai mulți antioxidanți

Lămâile conțin flavonoide, care au proprietăți antioxidante naturale care pot întări sistemul imunitar și sănătatea generală, potrivit unui studiu din 2021.

„Lămâile sunt o sursă bogată de flavonoide, acei antioxidanți care ajută la eliminarea radicalilor liberi care pot deteriora celulele din organism”, spune Palinski-Wade.

Riscuri potențiale ale consumului de lămâi

La fel ca majoritatea altor alimente, este bine să consumăm lămâi cu moderație.

Potrivit unui studiu din 2018 publicat în ”The Pan African Medical Journal”, conținutul ridicat de acid citric din lămâi poate eroda smalțul dinților și poate duce la o sănătate dentară precară.

„Lămâile sunt foarte acide, iar asta poate duce la deteriorarea smalțului dinților”, avertizează Palinski-Wade.

„În plus, în cazul persoanelor care suferă de reflux acid, lămâile pot provoca arsuri la stomac, mai ales atunci când sunt consumate pe stomacul gol.

Dacă sunteți alergic la polen sau la citrice, este posibil să fiți alergic și la lămâi. De asemenea, citricele și sucurile pot irita și agrava rănile bucale”, explică el.