Costul reasigurărilor creşte constant în ultima vreme în România, iar acest lucru se va vedea şi în preţurile plătite de cetăţeni pentru asigurări. Efectul va fi probabil mai puternic resimţit pe piaţa RCA, acolo unde societăţile au operat deja scumpiri, uneori substanţiale, faţă de anul precedent. Concret, după primele nouă luni din 2013, asigurătorii plătiseră pentru reasigurări cu 30% mai mult decât în perioada similară a anului trecut, raportat la primele brute subcrise. Segmentul RCA ocupă cea mai importantă pondere în total, cu o valoare a primelor cedate de peste 536 de milioane de lei sau 30% din totalul subscrierilor.

Pe această zonă, costul reasigurării a crescut chiar cu mai mult decât media de 30%. „ Când se uită la piaţa RCA din România, compania de reasigurare vede o piaţă cu daune în creştere, cu sume uriaşe  acordate de instanţe pentru vătămări corporale şi daune morale, cu unele societăţi care parctică preţuri de dumping şi care au probleme cu achitarea daunelor. Şi atunci ce face reasigurătorul? Se gândeşte de două ori înainte de a cota în România şi, dacă o mai face, pretinde costuri mai mari. După cum au mers lucrurile cu reasigurătorii, în mod sigur în 2014 vom vedea creşteri şi pe primele aferente RCA“, spune un director dintr-o importantă societate de asigurări din România.

Potrivit acestuia, principala caracteristică a pieţei asigurărilor din ţara noastră este imprevizibilitatea. „Este foarte greu şi pentru reasigurători să evalueze exact situaţia din România, o piaţă  încă imatură şi instabilă. Tocmai de aceea este important să construieşti o relaţie pe termen lung cu reasigurătorul. Până la urmă, totul se stabileşte la un pahar de vorbă, faţă în faţă cu reprezentantul firmei reasigurătoare“, explică directorul.

Nume mari au plecat deja din România,  printre ele Munich Re şi Scor Re, doi giganţi din reasigurare. „Un astfel de mesaj este unul dur dat pieţei, din două motive: creşte preţul reasigurării, fapt care înseamnă, implicit, mai devreme sau mai târziu, creşterea preţului poliţei. Dacă va continua acest ritm, în câţiva ani vom putea asista la nişte creşteri fantastice la primele RCA“, spunea Mădălin Roşu, directorul diviziei daune de la Generali, cu ocazia retragerii Scor Re de pe piaţa locală.
Între timp, compania Generali a făcut un foarte mare pas înapoi în privinţa subscrierii RCA, având ca motiv tocmai creşterea substanţială a daunelor plătite în comparaţie cu preţurile scăzute, pe care piaţa te obligă să le menţii.
  
„Sper să vorbim mai puţin despre preţuri“

De altfel, mesajele trimise spre piaţă de liderii societăţilor de asigurare arată că anul viitor va veni cu o concentrare mai mare pe zona calităţiii serviciilor oferite de asigurători, mai ales în ceea ce priveşte timpul în care se achită daunele.
O astfel de reorientare ar însemna însă şi o creştere a preţului. „Sper ca, în 2014, să putem vorbi mai mult despre echilibrarea rezultatelor la nivelul industriei şi despre serviciile pe care le oferim şi mai puţin despre preţuri. Sper, totodată, să fie anul normalizării pieţei RCA“, spune Radu Mustăţea, membru în directoratul Carpatica Asig şi viitorul preşedinte al Biroului Asigurărilor Auto din România (BAAR).  
O normalizare pentru piaţa locală nu poate însemna decât o creştere a calităţii serviciilor, în paralel cu corelarea preţurilor.