Foarte multe persoane suferă de probleme cu somnul! Dacă nu te odihneşti bine peste noapte, activitatea de a doua zi este serios perturbată şi te simţi apatic şi fără vlagă.

Iar totul se poate transforma în lungi perioade de insomnie, iar cei afectaţi pot deveni depresivi, anxioşi şi pot avea chiar şi atacuri de panică.

De câte ore de somn este nevoie pentru a te trezi odihnit?

Specialiştii atrag atenţia că numărul de ore de somn necesar variază de la un om la altul, însă, în medie, o persoană adultă are nevoie de 7 sau 8 ore de somn pentru a se reface după o zi solicitantă.

În cazul copiilor, acest interval creşte puţin, până la 10 ore de somn, în timp ce un bătrân de 80 de ani nu are nevoie de mai mult de 5 sau 6 ore de somn pe noapte pentru a se odihni complet.

Evită să faci asta înainte de culcare, pentru a nu-ţi strica somnul!

Sunt mulţi factori care îţi pot afecta somnul şi odihna în timpul nopţii. Ai grijă să nu mai faci asta pentru a putea dormi cum trebuie:

Evită să mănânci o cină copioasă cu puţin timp înainte de culcare.

Nu mai bea cafea sau băuturi energizante seara.

Consumul de alcool seara afectează serios somnul, cu toate că te face iniţial să adormi repede, însă apoi somnul va fi unul deosebit de agitat.

Evita antrenamentele fizice grele cu 3-4 ore înainte de a merge la culcare.

Problemele cu banii sau certurile şi neînţelegerile în familie, dar şi alte forme de stres, îţi pot afecta calitatea somnului.

Foloseşte dopuri speciale pentru urechi, în cazul în care nu poţi adormi din cauza diferitelor zgomote.

Nu folosi somniferele pentru mai mult de două săptămâni, în cazul în care somnul nu se reglează. E nevoie clar să vizitezi un medic specialist.

Remedii simple sau naturale pentru un somn bun. Ce poti face înainte de culcare?

Bea o cană de lapte îndulcit cu miere.

Mănânca nişte ceapă, alături de un alt aliment foarte uşor.

Mergi la o plimbarea seara, de jumătate de oră.

Fă o baie caldă şi pune în apă un săculeţ cu plante (tei, lavandă, flori de salcâm sau păducel).

Un masaj pe frunte şi pe ceafă cu ulei de portocale, lavandă şi melisă (roiniță) poate ajuta şi el foarte mult la un somn liniştit.

Acupunctura şi reflexoterapia sunt alte metode cunoscute ce dau roade în cazul celor care nu se pot odihni bine noaptea.