Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, spunea acum ceva timp, că pensiile din România trebuie recalculate, timpul limită fiind până în luna septembrie.

În urma recalculării, toate pensiile ar trebui majorate, inclusiv pensia minimă, având în vedere că recalcularea acestora se va face după o nouă formulă.

În acest context, sursele Antena 3 sunt de părere că această recalculare ar putea să fie amânată din cauza lipsei de soft. Mai precis, acesta se pare că nu a fost cumpărat.

Punctul de pensie ar trebui să crească de la 1.442, cât este în prezent în urma majorării pensiilor cu 14 procente, până la 1.875 de lei.

Pensiile s-au majorat de la 1 septembrie

Într-un documet trimis la mijlocul lunii august de către Ministerul Muncii era precizat faptul că de la 1 septembrie pensiile vor fi majorate cu 14 procente, în loc de 40 de procente așa cum prevedea legea inițiată de către social-democrați.

Așadar, după majorarea de 14% punctul de pensie va crește de la 1.265 de lei la 1.442 de lei.

În documentul anterior menționat, era prevăzută și o creștere a indemnizației minime sociale pentru pensionari. Tot de la 1 septembrie aceasta a fost majorată cu 14 procente, de la 704 lei la 800 de lei.

De asemenea, se propune ca măsura de aplicare devansată a nivelului de salarizare stabilit pentru anul 2022, pentru personalul didactic de conducere şi personalul de îndrumare şi control din învăţământ să se aplice de la 1 septembrie 2021.

Aprobarea acestor măsuri conduce la reducerea semnificativă a necesarului de finanțare pentru majorarea pensiilor și salariilor personalului didactic, atât în anul 2020 (de la 11,2 miliarde lei la 3,6 miliarde lei) cât și în anul 2021 (de la 34,3 miliarde lei la 19,3 miliarde lei).

Ce spune Violeta Alexandru despre creșterea pensiilor

La mijlocul lunii septembrie, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a fost invitată la România TV, acolo unde a vorbit despre creșterea pensiilor.

Aceasta a fost întrebată despre o posibilă creștere a punctului de pensie cu 10 procente de la 1 ianuarie 2021. Ministrul a răspuns că nu poate confirma o astfel de informație, având învedere că este nevoie de o evaluare a încasărilor din anul precedent.