Planul de guvernare întocmit de PSD prevede ca salariul minim să fie majorat până la 3.500 de lei și punctul de pensie să crească cu 32 %.

În documentul din partea PSD sunt menționate și alte promisiuni precum creșterea PIB cu 36%, adică un plus de 77 de miliarde de euro. Social-democrații doresc scăderea deficitului bugetar cu 6,4% din PIB. Aceștia vor să ajungă de la 9,4% în prezent la un deficit bugetar de 3% în anul 2024.

Salarii și pensii

PSD promite ca în această perioadă să ajute la scăderea șomajului cu 1,8 procente. Pe partea de salarii și pensii, PSD promite o majorare a salariului minim brut general cu 57%, de la 2.230 de lei în prezent la 3.500 de lei în 2024.

Salariul mediu brut ar urma să crească de la 5.260 de lei în prezent, la 7.010 lei în 2024, asta însemnând o majorare cu 33 de procente.

La capitolul pensii, Partidul Social Democrat promite o creștere a punctului de pensie cu 32 procente, iar pensia minimă va crește cu 63%, de la 800 de lei la 1.300 de lei.

De unde va avea PSD atâția bani

În programul de guvernare al Partidului Social Democrat, după prezentarea promisiunilor, sunt menționate și sursele de unde vor veni banii pentru majorările anunțate anterior.

Așada, conform PSD, banii vor veni din fonduri europene, investiții în economie și Fondul Strategic de Investiții. O altă modalitate de a face rost de bani pentru majorări este creșterea colectării și reducerea evaziunii.

PSD promite introducerea contractelor de performanță în insituțiile publice și în companii de stat pentru a putea face rost de bani pentru promisiunile anterioare.

În planul de guvernare al social-democrațior se arată că se dorește raționlizarea cheltuielilor și prioritizarea proiectelor finanțate din bani publici.