Potrivit unui raport realizat de Nataxis, oerioada prelungită de dobânzi negative, un nivel record al datoriilor publice, recesiunea generată de coronavirus, inegalitatea veniturilor şi schimbările climatice sunt unele dintre elementele care afectează bunăstarea pensionarilor din întreaga lume, notează Bloomberg.

Totodată, potrivit sursei citate, în cazul unui al doilea val al pandemiei de coronavirus, ratele şomajului ar putea crește semnificativ în trimestrul al patrulea al acestui an.

În același timp, pandemia a fost devastatoare și pentru sistemele de pensii din Europa, crescând puternic presiunile asupra strategilor în sensul introducerii de reforme pentru a evita o criză de amploare, relatează Financial Times.

În acest context, analiștii trag un semnal de alarmă. Potrivit acestora, creşterile masive ale şomajului vor diminua veniturile fiscale folosite pentru finanţarea pensiilor de stat şi vor reduce contribuţiile la schemele de economii pentru pensie administrate de angajatori şi persoane fizice.

În acelaşi timp, reducerile de dobânzi şi noile programe de achiziţii de obligaţiuni susţinute de guverne au erodat veniturile generate de fondurile de pensii din investiţiile făcute în instrumente cu venit fix.

Pensiile ar putea fi la pământ

Guillaume Prache, managing director al Better Finance, este de părere că dificultăţile economice şi măsurile de urgenţă luate de guverne ca reacţie la pandemie reprezintă „combinaţia perfectă“ pentru distrugerea valorii pe termen lung al economiilor pentru pensie.

Acesa mai subliniează faptul că acest lucru este amplificat, având în vedere faptul că inclusiv şi înainte de COVID-19, oamenii aveau probleme în a genera suficiente venituri pentru pensie.

De menționat este faptul că în anul 2019, randamentele fondurilor de pensii s-au redresat puternic datorită solidităţii pieţelor de acţiuni şi obligaţiuni, însă o parte din câştiguri au fost erodate în acest an.

În ceea ce priește variaţiile legate de performanţele schemelor de pensii dintre ţări, acestea reprezintă un motiv de îngrijorare pentru strategii UE.

În acest context, Better Finance cere autorităţilor să impună raportări standard ale datelor anterioare privind performanţele fondurilor de pensii pentru ca produsele să poată fi comparate mai uşor, dar şi ca UE să-i protejeze pe contribuabili în cazul falimentului companiilor de asigurări, furnizori cheie de produse de economii pentru pensii.

Apelurile disperate ale lui Guillaume Prache, vin în condiţiile intensificării temerilor că şomajul în creştere îi va determina pe angajaţii mai în vârstă să-şi retragă anticipat economiile pentru pensii.

De celaltă parte, Alistair Byrne, strateg pe Europa în cadrul State Street Global Advisors, are și el un scenariu sumbru. Acesta avertizează de asemenea că dobânzile reduse ar putea presiunile de finanţare pe companiile care oferă scheme în care beneficiile pentru pensii sunt legate de salarii.