Au rămas în casă/apartament bunuri precum, mobila, aparate electrocasnice, tablouri și alte asemenea lucuri? Aflați ce se intamplă cu ele dacă sunteți evacuați și cum puteți să le recuperați. Atenție, bunurile pot fi pierdute  definitiv dacă nu actionați conform legii, atunci când ele sunt declarate abandonate. Executorul poate sa declare toate bunurile dintr-un imobil ca fiind abandonate și astfel pierdeți proprietatea lor!

Pentru a înțelege mai bine situatia trebuie să aveți în vedere că orice act de executare silită poate fi atacat în instanță, nu așteptați până la a fi evacuat forțat din imobil. După momentul adjudecării imobilului (în condițiile în care acel debitor nu a făcut niciun demers pentru a stopa executarea silită, adică să formuleze o contestație la executare pentru a anula actele ilegale), cel care este evacuat, de cele mai multe ori, nu ajunge să își elibereze imobilul de bunurile strânse toată viața. Teoretic acest lucru este imposibil, însă nu și din punct de vedere legal. Și pe bună dreptate, unde să duci o viață întreagă în opt zile?  Spunem opt zile pentru că atât ai trecut în somația de evacuare.

Ce se întamplă cu bunurile lăsate în casele de unde au fost evacuați debitorii? În esență, atunci când executorul constată că în urma evacuării au rămas bunuri mobile în casă, este obligat sa întocmească un proces verbal cu bunurile găsite în acel loc. Legea spune că bunurile ce au valoare de piață pot fi vândute de către executor la licitație.

Dacă debitorul nu ridică bunurile în termenul arătat în procesul-verbal prevăzut la art. 899 şi acestea au valoare de piaţă, ele vor fi scoase în vânzare, inclusiv cele care sunt insesizabile prin natura lor, potrivit regulilor din materia vânzării bunurilor mobile urmăribile.
Preţul bunurilor vândute, după deducerea cheltuielilor de executare silită, inclusiv a cheltuielilor de vânzare şi a remuneraţiei administratorului va fi consemnat pe numele debitorului, care va fi înştiinţat despre aceasta potrivit dispoziţiilor privitoare la comunicarea şi înmânarea citaţiilor. Dispoziţiile art. 899 se aplică în mod corespunzător. Astfel, codul de procedură civilă îngăduieste vânzarea acestor bunuri presupus vandabile iar diferența de bani se trimite debitorului. Dacă bunurile sunt vândute pe sume mici sau subevaluate puteți, evident, sa formulați imediat contestație la executare. Incredibil, dar prevăzut în lege, acele bunuri pe care executorul nu le recunoaște ca având valoare de piață, sunt declarate abandonate, acest lucru însemnând că ele nu vor mai putea fi dobândite de către debitorul executat silit.

 

Chiar si celelalte bunuri care au valoare de piață pot fi declarate abandonate – concept juridic regăsit în codul de procedură civilă pe care îl considerăm neconstituțional. Având în vedere că textul de lege îi permite executorului să declare orice bun cu orice valoare ca fiind abandonat și astfel să fie intrat în patrimoniul oricărui „intersat”, considerăm ca aici se face un abuz.

De asemenea, la cererea creditorului, executorul judecătoresc poate declara abandonate bunurile mobile care au valoare de piaţă şi nu au fost revendicate de debitor sau de altă persoană care ar dovedi calitatea de proprietar, în termen de patru luni de la data încheierii procesului-verbal de predare silită.

Ce inseamnă prin efectul legii bunul abandonat și cum poate cineva care nu este proprietar să devină proprietar prin declararea acelor bunuri ca abandonate? Posesorul unui lucru mobil care nu aparţine nimănui devine proprietarul acestuia, prin ocupaţiune, de la data intrării în posesie, însă numai dacă aceasta se face în condiţiile legii. Sunt lucruri fără stăpân bunurile mobile abandonate, precum şi bunurile care, prin natura lor, nu au un proprietar, […].

(Articol publicat în ediţia revistei Capital de luni, 3 septembrie 2018. Publicaţia este disponibilă la centrele de difuzare a presei din întreaga ţară.)


Te-ar putea interesa și: