Ce se întâmplă când bem ceai verde sau ceai negru?

Ce se întâmplă când bem ceai verde sau ceai negru? O cană de ceai, la sfârșitul zilei, reprezintă un moment așteptat, de relaxare. Pe lângă aroma sa delicioasă și stimularea energiei, obiceiul de a bea zilnic o cană de ceai poate aduce beneficii creierului în diferite moduri, arată un studiu recent.

Cele mai bune ceaiuri asupra funcției cognitive sunt ceaiul verde și cel negru. Dar există și alte tipuri de ceai care ne pot îmbunătăți sănătatea fizică și mintală. Anumite ceaiuri, cum ar fi ceaiul verde și ceaiul negru, au proprietăți antiinflamatorii, polifenoli și catechine care ajută la combaterea radicalilor liberi, la care se adaugă cofeina.

Ceaiul negru

Ceaiul negru provine din frunzele tufei de ceai Camellia sinensis. Este aceeași tufă din care provin și frunzele de ceai alb, verde și oolong. Diferența constă în timpul în care este lăsată la maturat fiecare frunză de ceai, înainte de a fi procesată în forma sa finală.

Pe lângă faptul că ceaiul negru are o aromă mai puternică, conține și mai multă cofeină decât omologii săi mai ușori. Și este o bază excelentă pentru ceaiul cu gheață. Consumul de ceai negru vă poate îmbunătăți concentrarea și relaxarea.

În plus, s-a demonstrat că ceaiul negru are proprietăți antiinflamatorii, care pot ajuta la reducerea riscului apariției anumitor tipuri de cancer. De asemenea, poate ajuta la îmbunătățirea sănătății oaselor, la stimularea sistemului imunitar și îmbunătățirea sănătății generale a intestinului.

Aceste beneficii pentru sănătate, combinate cu capacitatea sa de a îmbunătăți concentrarea și relaxarea, fac din ceaiul negru o alegere excelentă.

Ceaiul verde

Ceaiul verde a devenit tot mai popular în ultimul deceniu și este acum unul dintre cele mai consumate tipuri de ceai din lume. Este făcut din frunze de Camellia sinensis, la fel ca majoritatea celorlalte ceaiuri, dar nu suferă același proces de oxidare folosit la ceaiul negru.

Există multe tipuri de ceai verde, cum ar fi sencha, genmaicha și tencha. Ceaiul verde poate fi savurat în moduri diferite, deoarece metoda de preparare îi poate schimba aroma și intensitatea. Pe lângă proprietățile sale de combatere a cancerului, se pare că ceaiul verde îmbunătățește sănătatea cardiovasculară, scade nivelul de colesterol LDL și este eficient la pierderea în greutate, datorită capacității sale de a stimula metabolismul fără efecte secundare periculoase.

Deoarece frunzele de ceai verde sunt unul dintre cele mai puțin procesate tipuri de ceai și este nefermentat, are o concentrație mai mare de antioxidanți decât ceaiul negru. Se crede că antioxidanții încetinesc sau chiar previn creșterea celulelor canceroase în organism, astfel încât nivelul mai ridicat de antioxidanți din ceaiul verde îl face mai puternic.

Ceai Matcha

Ceaiul Matcha este o pulbere măcinată fin, obținută din frunze de ceai verde, special cultivate. Există câteva diferențe principale în frunzele cultivate pentru a face matcha. Sunt plante răsfățate, cultivate doar la umbră. Acest lucru le crește conținutul de clorofilă, rezultând o pulbere verde strălucitor.

Înainte ca frunzele să fie zdrobite, tulpinile și nervurile sunt îndepărtate de pe frunze și sunt măcinate încet, într-un proces care durează până la o oră. Cel mai bun ceai matcha este făcut în Japonia și este folosit în ceremoniile tradiționale ale ceaiului. Care sunt beneficiile matcha? Aceleași ca ale ceaiului verde. Probabil, conține mai multe catechine, în special EGCG (galat de epigalocatechină) per gram decât ceaiul verde preparat.

ceai matcha
SURSA FOTO: Dreamstime

Ceai Oolong

Oolong se situează undeva între ceaiul negru și ceaiul verde. Frunzele de ceai Oolong sunt lăsate să se oxideze pentru o perioadă scurtă de timp după recoltare. Perioada mai lungă de oxidare a frunzelor oolong este cea care îl ajută să aibă culoarea maro auriu. Ceaiul Oolong are un gust plăcut plăcut. Nu este la fel de amar ca ceaiul negru. Aroma sa este mai plăcută fără îndulcitor.

Catechinele sunt un element al ceaiului care este afectat de procesul de oxidare. Cu cât frunzele sunt lăsate să se oxideze mai mult, cu atât va avea mai puține catechine. Din acest motiv, catechinele sunt mai mari în ceaiul verde și mai scăzute în cel negru. Pentru oolong, nivelul catechinei se situează undeva la mijloc.

Ceaiul Oolong ajută persoanele cu diabet zaharat de tip 2. De asemenea, poate ajuta la ameliorarea disconfortului dat de unele eczeme.

Ceai Oolong
SURSA FOTO: Dreamstime