Acest ceai are o aromă distinctă și este bogat în antioxidanți și aminoacizi legați de numeroase beneficii pentru sănătate, cum ar fi prevenirea cancerului și îmbunătățirea funcției cognitive, arată site-ul Health.com.
Cafeaua este și ea plină de antioxidanți. Studiile arată că, in general, consumul de cafea poate ajuta la prevenirea inflamației, a diabetului de tip 2 și a depresiei.
Care sunt beneficiile cafelei
Cafeaua este:
Sursă bună de antioxidanți: cafeaua este bogată în compuși antioxidanți numiți polifenoli, în special acid clorogenic, care poate reduce inflamația și poate modifica glicemia și lipidele. De asemenea, poate ajuta la prevenirea sau gestionarea cancerului.
Poate reduce riscul de apariție a bolii Parkinson: cafeaua reduce producția greșită a unei proteine legate de dezvoltarea bolii Parkinson.
Poate reduce riscul de diabet: un studiu a constatat că riscul de diabet de tip 2 a scăzut cu 6% pentru fiecare ceașcă suplimentară de cafea cu cofeină sau decofeinizată consumată zilnic.
Poate aduce beneficii sănătății creierului: un studiu a constatat că consumul de cafea este legat de un risc mai scăzut de demență după un accident vascular cerebral.
Poate reduce riscul de depresie: Un studiu a constatat că fiecare ceașcă suplimentară de cafea consumată zilnic a fost asociată cu un risc cu 8% mai mic de depresie.
Care sunt beneficiile matcha
Matcha este:
Bogat în antioxidanți: Matcha este plin de polifenoli numiți catechine. Acestea ajută la reducerea nivelurilor de compuși nocivi cunoscuți sub numele de radicali liberi.
Poate promova funcția cognitivă: Un studiu a constatat că matcha a îmbunătățit funcționarea cognitivă în rândul femeilor în vârstă. Matcha poate ajuta, de asemenea, la scăderea anxietății și la îmbunătățirea memoriei prin creșterea receptorilor de dopamină și serotonină.
Poate reduce depresia: Un studiu recent pe șoareci a constatat că praful de ceai matcha are un efect antidepresiv prin activarea anumitor părți ale sistemului dopaminergic al creierului.
Cum se compară matcha și cafeaua
Atât cafeaua, cât și matcha sunt bogate în cofeină. Conținutul exact de cofeină poate depinde de modul în care sunt preparate
Cafea: 10-12 miligrame (mg) de cofeină per gram (g). O ceașcă de cafea oferă adesea 80-100 mg de cofeină.
Matcha: 18,9–44,4 mg/g. Este adesea preparată folosind 2 g, astfel încât conținutul de cofeină este de aproximativ 38-89 mg per porție.
Asemănări și diferențe
Matcha și cafeaua au multe beneficii asemănătoare, în mare parte datorită conținutului de antioxidanti și cofeină, dar au și câteva diferențe.
Puterea antioxidantă
Cafea: bogat în acid clorogenic
Matcha: bogat în catechine (în special EGCG)
Energie și Concentrare
Atât cafeaua, cât și matcha conțin cofeină, care poate combate oboseala, poate îmbunătăți timpul de răspuns și poate îmbunătăți performanța atletică.
Cafeaua: Îmbunătățește timpul de răspuns, energia și vigilența
Matcha: Îmbunătățește concentrarea și calmează productivitatea. Matcha vă poate oferi un impuls de energie.
Matcha nu are același efect excitabil ca și cafeaua. Acest lucru se poate datora faptului că matcha conține teanină, un aminoacid despre care s-a demonstrat că reduce stresul și poate contracara senzația de nervozitate.
Sănătatea mintală și efectele cognitive
Studiile pe matcha și pe cafea arată beneficii pentru funcția cognitivă, dar în moduri ușor diferite.
Matcha: Matcha poate ajuta la concentrare, reduce anxietatea și previne nervozitatea.
Consumul de cafea a fost asociat cu un risc mai scăzut de accident vascular cerebral și demență.
Aciditatea și impactul stomacului
Cafeaua este mai acidă (pH 4,85–5,13) și este mai probabil să provoace reflux acid
Matcha este mai puțin acidă (pH 5,58–5,94) și poate fi mai blândă cu stomacul