Ce se dă de pomană în prima zi de Paște. Conform tradiției, credincioșii împart alimente speciale în amintirea sufletelor celor plecați în lumea cealaltă. Învierea Domnului este un moment de bucurie și speranță, dar și de aducere aminte a celor care nu mai sunt alături de noi.

Ce se dă de pomană în prima zi de Paște

În Muntenia, se practică obiceiul de a oferi ouă roșii peste morminte, rostind numele celor decedați. Această pomană este un gest de respect și iubire față de cei care au trecut în lumea de dincolo.

Potrivit credințelor populare, în ziua de Paște, porțile Raiului sunt deschise timp de șapte zile. Cei care pleacă din lumea aceasta în ziua de Paște sunt considerați norocoși, căci se crede că ajung direct în Rai, fără a fi supuși judecății pentru faptele lor.

În Banat, femeile împart colaci, ouă roșii și alte bucate vecinilor, iar cele care au copii decedați oferă de pomană un ou roșu și o păscuță. Aceste gesturi sunt considerate manifestări de pioșenie și respect față de cei care au trecut în lumea celor drepți.

biserică
SURSA FOTO: Unsplash

În Bucovina, pomana are loc în a doua zi de Paște. Atunci, femeile duc la biserică pască, lumânări și vase noi. Bucatele împărțite trebuie să fie însoțite de o lumânare aprinsă, simbolizând lumină și căldură pentru sufletul celui plecat.

Astfel, tradițiile pascale românești evidențiază un profund respect și o solemnă comemorare a celor dragi care nu mai sunt printre noi, marcând Învierea Domnului nu doar ca pe o sărbătoare a bucuriei, ci și ca pe un moment de reculegere și conexiune spirituală cu cei adormiți.

Când ajunge Sfânta Lumină în România

Amintim că Patriarhia Română a comunicat detalii despre programul aducerii Luminii Sfinte de la Ierusalim în România. Este important ca toți credincioșii să fie informați cu privire la momentul exact al sosirii Sfintei Lumini la Catedrala Patriarhală.

Potrivit unui anunț făcut de Patriarhia Română, Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în seara zilei de sâmbătă și va fi oferită delegaților eparhiilor prezenți la Aeroportul Otopeni. La ora 19:00, Sfânta Lumină va fi primită la Catedrala Patriarhală.

Este important ca toți credincioșii să fie informați despre aceste detalii pentru a participa la acest moment important al sărbătorii Pascale. Mai multe puteți citi aici.