Astrofizicienii speculează că originea Lunii se află într-o coliziune străveche, când un obiect de dimensiunea planetei Marte s-a izbit de planeta noastră, trimițând cantități mari de resturi în spațiu.

Materialele rezultate s-au unit prin gravitație pentru a forma ceea ce recunoaștem acum drept Lună.

Suntem atât de obișnuiți cu prezența Lunii încât este greu de imaginat cum ar arăta existența pe Pământ dacă satelitul nostru natural ar dispărea brusc.

Este posibil ca Luna să dispară?

Potrivit lui Noah Petro, om de știință al proiectului pentru misiunea lunară Artemis 3 din cadrul NASA, puține evenimente astronomice realiste ar putea provoca un astfel de eveniment dramatic, scrie Space.

„Cred că singurul eveniment astronomic plauzibil care ar putea distruge Luna ar fi un impact mare asupra sa, care o va descompune. Exact cum a fost impactul mare, despre care se crede că a dus la formarea Lunii, un obiect suficient de mare ar putea, teoretic, să distrugă Luna”, a spus Petro.

Din fericire, Soarele și planetele au înghițit majoritatea obiectelor mari din sistemul solar. O planetă necinstită care intră în sistemul solar din spațiul interstelar ar putea provoca daune, dar șansele ca aceasta să se ciocnească cu Luna sunt extrem de mici, a spus Petro.

Presupunând că un astfel de impact ar avea loc, că Luna a dispărut și Pământul a rămas cumva relativ intact, ce se va întâmpla?

Prăbușirea acestui ecosistem ar fi catastrofală pentru comunitățile de coastă

În ceea ce privește procesele fizice, una dintre cele mai vizibile perturbări ar fi efectul asupra mareelor oceanice, responsabile pentru ecosistemele de coastă.

Viața marină din zonele intertidale fie ar muri, fie s-ar adapta și probabil am asista la prăbușirea ecosistemelor majore, care se bazează pe zonele intertidale pentru surse de hrană.

Aproape trei sferturi din populația lumii trăiește pe o rază de 50 de kilometri de ocean și, ca atare, miliarde de oameni fie recoltează, fie își iau hrana din zonele intertidale. Prăbușirea acestui ecosistem ar fi catastrofală pentru comunitățile de coastă.

În plus, eroziunea mareelor este responsabilă pentru o mare parte din modul în care sunt modelate coastele. Acest proces s-ar diminua foarte mult, iar bătălia dintre pământ și mare nu ar ajunge la un armistițiu.

Mareele joacă, de asemenea, un rol important în reglarea generală a căldurii oceanului.

Apa oceanică mai rece și mai adâncă este atrasă în golfuri și intrări la maree înaltă, unde se încălzește.

Mareele oceanice au un efect profund asupra curenților oceanici mai mari și, prin urmare, asupra circulației oceanice.

Pamant & Lună
Pământul și Luna / SURSA Foto: Dreamstime

Cel mai grav efect: axa Pământului s-ar modifica, iar planeta s-ar afla aliniată direct cu Soarele

Acești curenți au un feedback de antrenare a vânturilor, care joacă un rol important în reglarea climatului de coastă.

Dispariția bruscă a forțelor mareelor care conduc aceste mecanisme ar avea un impact uriaș asupra dispersării căldurii și energiei în jurul planetei, schimbând temperatura și clima cu care ne-am obișnuit.

Unul dintre cele mai grave efecte ale dispariției Lunii ar avea nevoie de ceva timp pentru a se manifesta, dar ar avea consecințe enorme. Axa Pământului se află în prezent la 23,4 grade față de orbita Soarelui. Există, totuși, o clătinare în ciclul său de rotație.

Este nevoie de 26.000 de mii de ani pentru a finaliza un ciclu complet, care deviază doar cu 2,4 grade.

Dacă influența stabilizatoare a Lunii ar dispărea, Pământul ar putea să se încline semnificativ, poate chiar până la 60 de grade, precum Marte. În plus, fără Lună, anotimpurile terestre n-ar mai fi regulate. Temperatura aerului s-ar modifica dramatic, situându-se între minus 80 de grade Celsius și 100 de grade Celsius.

În eventualitatea în care axa Pământului s-ar modifica, planeta s-ar afla atunci direct aliniată cu Soarele. O parte ar fi congelată, în timp ce altă parte ar fi pur și simplu arsă.

O parte s-ar scufunda în întuneric, iar în cealaltă parte ar fi lumină permanent. Alte fenomene posibile – vânt care ar bate cu 300 de km/h și cutremure de pământ.

Evident, n-ar mai putea fi vorba despre eclipse lunare sau solare. În plus, durata zilelor ar fi de numai opt ore, față de 24 în prezent.