Iată mai jos câteva reguli pe care trebui să le respecți atunci când circuli cu o trotinetă electrică pe drumurile publice.

– Nu ai voie cu trotineta electrică pe trotuar

Aceasta este o reglementare nouă pe care Guvernul a aprobat-o la începutul lunii octombrie 2021. Prin urmare, atunci când te deplasezi cu trotineta electrică, trebuie să mergi direct pe stradă și nu pe trotuar. Astfel, se vor evita mai mult accidentele în care ar putea fi implicați pietoni, pentru că noile trotinete electrice pot prinde o viteză semnificativă. Dacă mergi pe stradă cu trotineta electrică, va trebui să fii atent la mașini, motiv pentru care este recomandat să rămâi totuși pe prima bandă.

Totuși, dacă pe trotuar există pistă de biciclete, conducătorii trotinetelor se pot deplasa pe aceasta. În lipsa acestei piste, circulația trotinetei electrice nu este permisă pe trotuar.

– Trotinetele electrice trebuie să circule pe un singur rând

Când mergi cu trotineta pe drumurile publice, trebuie să te limitezi la un singur rând.

– Asigură-te că ai asupra ta actul de identitate

Un alt lucru pe care noua lege îl prevede este că toți cei care conduc o trotinetă electrică să poarte asupra lor actul de identitate.

– Nu ai voie să circuli cu trotineta electrică dacă ești în stare de ebrietate

De asemenea, nicio persoană nu ar trebui să conducă o trotinetă electrică dacă se află sub stare de ebrietate sau după ce a consumat substanțe interzise.

– Nu ai voie să circuli cu trotineta electrică iarna

Și nu doar iarna – dacă partea carosabilă este acoperită cu polei, gheață sau zăpadă, nu ai voie să te deplasezi cu trotineta electrică pentru că acest lucru este riscant atât pentru tine, cât și pentru alți participanți la trafic. Prin urmare, trotineta electrică rămâne o alegere excepțională pentru deplasare în timpul sezonului cald.

– Menține contactul cu solul

O altă reglementare importantă în ceea ce privește conducerea unei trotinete electrice este obligativitatea conducătorului de a menține contactul cu solul.

– Verifică trotinetă electrică înainte de a pune piciorul pe ea

În fine, orice conducător de trotinetă electrică ar trebui să se asigure că aceasta este 100% funcțională și că nu prezintă defecțiuni pe partea tehnică. Astfel, trotineta electrică trebuie să fie dotată cu un sistem adecvat de direcție, un dispozitiv bun de frânare, un sistem bun de avertizare sonoră, echipată cu lumini de noapte și cu elemente fluorescent-reflectorizante (cel puțin unul). De asemenea, roțile trebuie să fie prevăzute cu dispozitive fluorescent-reflectorizante.

Dacă ai o trotinetă electrică, asigură-te că respecți regulile de mai sus atunci când te deplasezi cu ea.