Producătorii auto pot continua, încă trei ani, să înfiinţeze reţele exclusive de dealeri, în conformitate cu excepţiile antitrust acordate sectorului de profil, a anunţat, miercuri, Comisia Europeană (CE), scrie Mediafax.

Comisia a explicat că nu există indicii privind existenţa unor probleme legate de concurenţă în cele 27 de state membre, determinate de actualele exceptări de la legislaţia comunitară antitrust, care vor expira în luna mai 2010.

„Este important să acordăm sectorului auto, unul dintre cele mai importante din UE, siguranţă şi predictibilitate legislativă”, a declarat comisarul pentru Concurenţă, Neelie Kroes.

Excepţiile permit producătorilor auto să comercializeze maşini prin dealeri sub franciză.

Comisia a propus prelungirea cu trei ani a actualelor reglementări, până în 2013, şi a invitat părţile interesate să comenteze subiectul până la 25 septembrie.

Actorii din industria auto salută decizia

Federaţia dealerilor şi asociaţiilor profesionale din industria de profil, CECRA, a salutat prelungirea cu trei ani a exceptărilor de la legislaţia antitrust şi a cerut Comisiei să adopte reglementări comune pentru comercianţii de maşini noi şi pentru furnizorii de servicii de reparaţii şi întreţinere.

Organizaţia ACEA, care reprezintă 15 producători europeni de automobile şi autobuze, consideră la rândul său că este nevoie de reglementări comune în sector.

Comisia a propus aplicarea regulilor generale în domeniul concurenţei şi în sectorul auto, după 2013, afirmând că industria de profil se confruntă cu probleme de supracapacitate structurală şi declinul preţurilor şi nu cu nerespectarea legilor concurenţiale.

SURSA: Mediafax