George Simion: „Cetățenii noștri pleacă, iar România aduce forță de muncă din lumea a treia”

George Simion a subliniat că România are o problemă serioasă cu piața forței de muncă, o realitate semnalată constant de antreprenori. Potrivit datelor pe care le-a invocat, peste șase milioane de români ar lucra în afara țării. În opinia sa, această criză este agravată de direcționarea fondurilor europene către alte state, cum ar fi Ucraina, în loc să fie folosite pentru români și copiii lor.

El a remarcat prezența tot mai vizibilă a muncitorilor străini, din țări precum India, Pakistan sau Bangladesh, pe străzile României, în timp ce cetățenii români continuă să emigreze. În acest context, a insistat asupra ideii că „vin cetățeni din lumea a treia și cetățenii noștri pleacă”.

George Simion a mai susținut că are în echipa sa „cei mai buni experți”, care vor propune soluții aplicabile pentru această criză, nu doar promisiuni fără finalitate, făcând aluzie la promisiuni nerealizate în trecut.

„Avem o mare problemă cu piața forței de muncă, asta o spun antreprenorii. Conform datelor noastre, sunt peste 6 milioane de români care lucrează peste hotare. Fondurile UE nu trebuie să meargă spre Ucraina, către altcineva decât cetățenii europeni, către români și copiii românilor. Vedem indieni, pakistanezi, oameni din Bangladesh pe străzi. Vin cetățenii din lumea a treia și cetățenii noștri pleacă. Avem cei mai buni experți de partea noastră care vor da soluții care vor fi implementate. Nu ca soluția pentru traficul din București care nu a mai fost niciodată implementată.”

alegeri prezidențiale 2025
SURSA FOTO: colaj foto Capital.ro/Dreamstime

Nicușor Dan: „Românii din diaspora nu sunt suficient reprezentați”

Nicușor Dan a început răspunsul său exprimând o apreciere clară față de românii care trăiesc și muncesc în diaspora. I-a descris ca pe niște oameni performanți, obișnuiți cu medii competitive, și a adăugat că aceștia au cereri concrete legate de îmbunătățirea serviciilor consulare sau de sprijinul administrativ oferit la întoarcerea în țară.

El a evidențiat lipsa de reprezentare adecvată a diasporei în Parlament, subliniind că relația lor cu statul român este slabă. De asemenea, a punctat că programele pentru învățarea limbii române în rândul copiilor românilor din străinătate sunt insuficiente.

Nicușor Dan a susținut că statul român ar trebui să ofere un climat în care românii plecați să se simtă confortabil dacă decid să se întoarcă. Nu este nevoie, a spus el, să fie „convinși” să revină, ci să aibă un motiv real să o facă.

„Eu am o impresie foarte bună despre românii din diaspora. Sunt oameni care performează, care lucrează într-un mediu competitiv. (…) Cel mai important lucru pe care îl vor oamenii este ca ei să știe că statul român știe că ei există acolo. Ei nu sunt reprezentanți suficient în Parlament, au mult prea puține locuri și relația lor cu autoritatea este insuficientă. Cursurile de limba română pentru copiii lor sunt insuficiente. Noi nu trebuie să îi convingem să vină acasă, dar să facă din România țara în care ei să se simtă confortabil dacă decid să revină.”