‘Sunt veşti deosebit de bune pentru cetăţenii români şi bulgari: începând de vinerea aceasta vor putea călători în Canada fără a mai fi nevoie să se complice cu obţinerea unei vize. E un exemplu de colaborare extrem de bună între România, Bulgaria, UE şi Canada’, a afirmat comisarul european pentru politică regională Corina Creţu, potrivit unui comunicat transmis joi de Reprezentanţa Comisiei Europene în România.

La rândul său, comisarul pentru migraţie, cetăţenie şi afaceri interne Dimitris Avramopoulos a declarat: ‘Mâine este o zi importantă pentru toţi cetăţenii români şi bulgari, care vor putea de acum să călătorească fără vize în Canada. Decizia este o dovadă a faptului că eforturile noastre diplomatice şi perseverenţa în negocierile cu partenerii canadieni dau rezultate. Vreau să le mulţumesc tuturor părţilor implicate – României, Bulgariei şi, ce este mai important, Canadei – pentru eforturile susţinute şi angajamentul desăvârşit în vederea obţinerii acestora. Atingerea unui nivel de reciprocitate totală în materie de vize pentru toţi cetăţenii UE este prioritatea noastră şi vom continua să depunem toate eforturile, împreună cu statele membre şi cu partenerii externi, pentru a avea rezultate concrete, aşa cum este cazul acum’.

Totodată, comisarul european pentru economia şi societatea digitale Mariya Gabriel a afirmat: ‘Mă bucură această decizie, ea reprezintă un semnal puternic pentru cetăţenii români şi bulgari, precum şi pentru restul lumii, că Europa este unită şi determinată şi că nu există în cadrul ei cetăţeni de rangul doi’.

După discuţiile cu Canada, într-un climat de cooperare, în ceea ce priveşte călătoriile în condiţii de reciprocitate şi fără obligaţia de a avea vize, cerinţele obligatorii pentru anumite categorii de cetăţeni români şi bulgari au fost eliminate începând cu 1 mai 2017. Decizia din 1 decembrie, un alt rezultat pozitiv al eforturilor Comisiei de a facilita călătoriile fără vize pentru toţi cetăţenii săi, va duce la eliminarea în totalitate a cerinţelor care mai sunt încă în vigoare privind sejururile de scurtă durată, precizează sursa citată. AGERPRES