'Vom reevalua situaţia în 2015. Se întâmplă foarte multe lucruri pe piaţă, există un trend de scădere a preţurilor. Acum suntem la aproape acelaşi nivel de preţ cu ţările din regiune, din acest motiv nu se mai prevede o creştere suplimentară. Scopul calendarului e să ajungem la o convergenţă, nu să scumpim mai mult decât în UE. Am stabilit cu comisarul pentru Energie să avem câte o discuţie la fiecare trei-patru luni, să nu ajungem cu preţurile la un nivel pentru cel european', a precizat ministrul.

Potrivit acestuia, este posibil ca, anul viitor, preţul gazelor să fie mai mic decât s-a anticipat în 2012, când a fost realizat calendarul de liberalizare.

'Nu ştim cât va fi preţul, depinde de cât vor fi preţurile, în 2015 preţul ar putea să fie mai mic decât am anticipat în 2012 şi nu va mai fi nevoie de o scumpire suplimentară', a completat Nicolescu.

În urmă cu o săptămână, Nicolescu preciza că preţul gazelor pentru consumatorii industriali ar putea scădea în perioada următoare, după ce Departamentul pentru Energie va implementa un pachet de măsuri pentru dinamizarea şi transparentizarea pieţei.

'Convergenţa preţurilor gazelor naturale s-a realizat. Nu mai este nevoie să facem creşteri de preţuri pentru industrie, aşa cum erau angajamentele anterioare. Prin adoptarea pachetului propus spre dezbatere publică, preţul final al gazelor naturale nu va mai creşte, existând chiar premise să scadă în următoarele luni', a arătat Nicolescu.

Departamentul pentru Energie a lansat în dezbatere publică un proiect de Ordonanţă de Urgenţă care cuprinde o serie de modificări ce trebuie adoptate rapid pentru dinamizarea pieţei gazelor naturale şi creşterea transparenţei tranzacţiilor din acest sector, se arată într-un comunicat al instituţiei.

'Departamentul pentru Energie consideră că în privinţa consumatorilor noncasnici şi în baza datelor furnizate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) s-a realizat convergenţă de preţuri între preţul intern şi cel de import, agreată de statul român cu instituţiile financiare internaţionale. În consecinţă, pentru consumatorii noncasnici, nu credem că se mai impune nicio mărire de tarife aferentă calendarului stabilit', spun oficialii Departamentului.

'Pentru dinamizarea pieţei şi creşterea transparenţei, Departamentul pentru Energie propune pentru o perioadă determinată, între 1 iulie 2014 şi 31 decembrie 2018, ca producătorii de gaze naturale să fie obligaţi să tranzacţioneze transparent, nediscriminatoriu şi centralizat un volum de gaze naturale, ce va fi stabilit de către ANRE. Această obligaţie va fi aplicată, în perioada 1 martie 2015 – 31 decembrie 2018, şi furnizorilor de gaze naturale, atât pentru gazele naturale din intern, cât şi pentru cele din import. Departamentul pentru Energie consideră că măsurile adoptate vor contribui la o mai bună funcţionare a pieţei de gaze naturale din România, cu beneficii pentru toţi operatorii implicaţi, dar şi pentru consumatori', se mai arată în comunicat.

Agerpres