La începutul anilor 80, a demarat, la nivel european, o discuție în legătură cu importanța termenului libertate de mișcare. După discuții îndelungate, Franța, Luxemburg, Germania, Belgia și Olanda au hotărât să creeze un spațiu fără frontiere interne. Acordul între aceste state a fost semnat în data de 14 iunie 1985, în localitatea Schengen din Luxemburg. A urmat semnarea Convenției de Implementare a Acordului Schengen, în data de 19 iunie 1990. În momentul intrării în vigoare, în anul 1995, aceasta a eliminat controalele la frontierele interne ale statelor semnatare și a creat o singură frontieră externă unde controalele se desfășoară conform unui set de reguli clare.

Aderarea la spatiul Schengen înseamnă aderarea la un spațiu în care controalele la frontierele interne între statele membre au fost eliminate. Aceasta este diferența majora între statutul de stat Schengen și cel de stat membru al Uniunii Europene, din punctul de vedere al controalelor la frontierele interne. Practic, dacă România este acceptată în acest spațiu se poate traversa frontiera pentru a pleca oriunde. Dreptul la libera circulație nu este absolut, fiind aplicabil doar cu respectarea anumitor prevederi ale legislației naționale referitoare la parcurile naționale, zonele protejate, proprietatea privată, etc.).
În prezent, sunt 24 state care implementează complet acquis-ul Schengen: Franța, Belgia, Germania, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Spania, Austria, Italia, Grecia, Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia, Suedia, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia și Ungaria.

Olanda este singura ţară care se opune aderării României şi Bulgariei la spaţiul european de liberă circulaţie. Pentru extinderea spaţiului Schengen este nevoie de o decizie în unanimitate în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne.

Românii şi bulgarii, invitaţi să boicoteze lalelele olandeze
Cetăţenii români şi bulgari sunt invitaţi să nu cumpere lalele olandeze de 8 martie, Ziua internaţională a femeii, într-un apel al unei organizaţii nonguvernamentale din Bulgaria.
Organizaţia Priroda za horata /Natura pentru oameni/ face apel la bulgari şi români să boicoteze marfa olandeză de pe piaţă până când celor două ţări li se va permite să intre în spaţiul Schengen, într-o ‘poziţie oficială’ trimisă agenţiei bulgare de presă.

"Îi chemăm pe bulgari şi pe români să boicoteze mărfurile olandeze. Să nu mai alimenteze cu carburant de la staţii olandeze, să nu mai cumpere produse cosmetice, legume şi alimente olandeze. Şi mai ales, să nu cumpere lalele olandeze pentru Ziua femeii, 8 martie", se arată în comunicat.

"Nu trebuie să mai tolerăm discriminarea impusă de Olanda în legătură cu accesul în spaţiul fără frontiere, în ultimii trei ani. Nu trebuie să acceptăm explicaţia că toate acestea sunt din cauza unui partiduleţ olandez care se doreşte la guvernare. Am îndurat prea multă umilinţă în istoria noastră pentru a permite asta. Nu suntem persoane de calitate inferioară, rata criminalităţii nu este mai mare la noi, graniţele noastre nu sunt mai nesigure" – subliniază autorii apelului.

"Poate nu suntem de acord cu legalizarea drogurilor şi a prostituţiei în Olanda, dar nu le contestăm decizia" – se menţionează în comunicatul citat de agenţia bulgară.