'În ceea ce priveşte Ucraina şi spaţiul post-sovietic, sunt convins că poziţia partenerilor noştri occidentali nu este legată de interesele Ucrainei: ea este legată de tentativele lor de a împiedica restabilirea URSS', a declarat liderul de la Kremlin în cadrul documentarului intitulat 'Ordinea mondială'.

'Dar nimeni nu vrea să ne creadă, nu vrea să creadă că nu avem ca obiectiv recrearea Uniunii Sovietice', a spus Putin, al cărui interviu a fost filmat joi, după conferinţa sa de presă anuală.

De la începutul crizei ucrainene, care a dus la înlăturarea de la putere a preşedintelui prorus Viktor Ianukovici după mai multe luni de manifestaţii proeuropene în piaţa Maidan din KIev, diplomaţia rusă le reproşează occidentalilor că nu fac decât să continue 'politica de îndiguire' pusă în practică de SUA împotriva URSS în timpul Războiului Rece.

În acest context, Vladimir Putin şi-a exprimat îngrijorarea în privinţa prezenţei şi 'modernizării (…) periculoase' a armelor nucleare americane instalate în Europa. 'Bineînţeles, este periculos. De ce? Pentru că armele noastre nucleare tactice nu au caracter strategic pentru SUA, nu le ating teritoriul. Însă armele americane în Europa ne pot atinge teritoriul', a adăugat preşedintele rus.

'În acest sens, ele au pentru noi un caracter strategic şi reprezintă un mare pericol', a mai spus Putin. 'Rusia, care face parte dintre marile puteri nucleare din lume, trebuie să încerce să modernizeze această armă', a subliniat preşedintele rus.

Turnat de postul public de televiziune Rossiia 1, filmul documentar în care sunt intervievaţi şi fostul director al FMI Dominique Strauss-Kahn sau fostul preşedinte pakistanez Pervez Musharraf, a fost difuzat duminică seară la Moscova.AGERPRES