“PMI salută publicarea, în cele din urmă, a propunerii de Directivă privind Produsele din Tutun de către Comisia Europeană. Astfel, toate părţile implicate pot, de acum înainte, în următoarele câteva luni, să o analizeze şi să o dezbată de o manieră deschisă, transparentă şi obiectivă”, subliniază Soderlund.
Vice Preşedintele de Comunicare a adăugat că, în forma propusă, Directiva interzice explicit o serie de produse care reprezintă aproximativ 10% din piaţa de ţigarete a Uniunii Europene, iar, în anumite state membre, chiar peste 30% din piaţă. Asta în ciuda faptului că nu există niciun fel de probe ştiinţifice credibile care ar arăta o nocivitate mai mare a acestor produse comparativ cu a altora, şi nici faptul că retragerea lor de pe piaţă ar reduce nivelul fumatului.
”Propunerea Comisiei ignoră piaţa neagră a produselor din tutun – care a atins dimensiuni enorme – într-un moment în care chiar n-ar putea să-şi permită asta, dat fiind că piaţa neagră aduce prejudicii de 10 miliarde de EUR anual statelor membre. Mai mult, măsurile propuse de noul document vor da, fără îndoială, un imbold pieţei negre”, mai spune  Julie Soderlund.
De asemenea, propunerea va limita accesul consumatorilor la produse şi informaţii despre produse care au un potenţial foarte clar de a reduce efectele dăunătoare cauzate de produsele convenţionale din tutun.
“Considerăm că imperfecţiunile propunerii trebuie discutate pentru a ne asigura cu toţii că Uniunea Europeană creează un cadru legislativ corect, riguros ştiinţific şi eficient pentru reducerea efectelor negative cauzate de fumat, fără a pune presiune inutil asupra economiei”, adaugă Soderlund. Philip Morris International Inc. (PMI) este lider mondial în fabricarea de produse din tutun şi deţine şapte din 15 mărci internaţionale foarte cunoscute.