Potrivit acestuia, Moscova deplasează în prezent graniţa dintre Rusia şi Ucraina la vest. ”Vedem că lucrurile merg spre o blurare a actualei frontiere ruso-ucrainene şi /o nouă/ demarcare”, a declarat generalul Philip Breedlove, într-o conferinţă de presă la Washington, potrivit aceleiași surse, citată de Agerpres. Ucraina nu controlează segmentul său de graniţă cu Rusia în estul ţării, ceea ce permite infiltrarea de militari şi echipamente din Rusia pe teritoriul ucrainean, a spus generalul american, potrivit agenţiei de presă ucrainene Ukrinform.

”Sunt îngrijorat de faptul că în astfel de condiţii poate fi creat un conflict îngheţat”, a concluzionat Breedlove, adăugând că la ora actuală între 250 şi 300 de ofiţeri ruşi se ocupă de instruirea insurgenţilor proruşi din estul Ucrainei.

Comandantul suprem al SACEUR subliniase anterior creşterea activităţii forţelor aeriene ruse în spaţiul european, calificând-o drept ”mai provocatoare” decât înainte. În plus, a mai spus el, Moscova utilizează în aceste incursiuni un dispozitiv mai complex, un număr mai mare de avioane, care zboară mai departe decât de obicei.