S-a aflat adevărul despre un fastfood supercunoscut. Pâinea folosită la servire nu poate fi denumită pâine. Cum lanțul de magazine are sucursale și în România, toți românii au dreptul să știe acest lucru.

Mai exact, este vorba despre celebrul lanţ de restaurante fast-food din SUA cu sucursale în peste 100 de ţări, printre care şi România – Subway. În acest caz, Curtea Supremă din Irlanda a decis că pâinea servită nu poate fi definită ca pâine, scrie The Guardian.

Conform Legii privind impozitul pe valoarea adăugată din Irlanda, în vigoare din 1972, pâinea de la Subway nici măcar nu poate fi definită ca un aliment de bază, scrie Irish Independent, deoarece conţine prea mult zahăr, susține România TV

Decizia luată de instanța din Irlanda a fost luată pe baza unei contestaţii introdusă de lanţul de restaurante Subway Bookfinders, care susţinea că pâinea pentru sandvişurile sale este un aliment de bază şi, prin urmare, poate fi scutit de la plata TVA.

Cantitatea de zahăr din pâine, de cinci ori peste limita prevăzută de lege, a arătat că nu se încadrează în definiţia legală a unui aliment de bază. Hotărârea a inclus pâinea albă şi integrală. Definiţia serveşte pentru a diferenţia pâinea de alte produse de patiserie.

Trebuie amintit că nu este primul caz când produsele vândute de Subway crează controverse. În 2014, compania a decis să renunţe la agentul de albire a făinii, azodicarbonamidă, din produsele sale de panificaţie, în urma unei petiţii care a circulat online. Ingredientul este utilizat în mod obişnuit la fabricarea covoraşelor de yoga şi a fost interzis de Uniunea Europeană şi Australia în produsele alimentare.

În 2019, cele 40 de restaurante Subway din România au fost cele mai tranzitate din Europa, înregistrând o creștere cu 18%, în medie, a cifrei de afaceri comparativ cu anul precedent, în timp ce profitul brut a înregistrat o creștere de 25%. Media clienților Subway România a fost cu 74% mai mare decât media clienților la nivel european, astfel că valoarea bonului mediu de cumpărături a crescut cu 14% comparativ cu 2018.