Actorul Mircea Diaconu și-a anunțat candidatura la președinție. În cei cinci ani de mandat ca europarlamentar, acesta a reușit să strângă din salariul de la Bruxelles dar și din pensii aproape 1 milion de euro.

În 2014, atunci când Diaconu și-a depus candidatura pentru Parlamentul European, acesta deținea, conform declarației de avere, patru terenuri intravilan în București, Ilfov și Argeș, o casă de locuit în Capitală, una în Ilfov, o casă de vacanță în Argeș.

După anul 2014, europarlamentarul a mai cumpărat un teren intravilan și un apartament în București.

Conform declarației de avere din 2018, Mircea Diaconu avea aproape 46 de mii de lei și puțin peste 64 mii de euro, în conturi deschise în România și în străinătate. Pensia sa de vârstă era, conform aceleiași declarații, de 34.816 lei, iar cea de merit de 36.270 lei pe an, ceea ce înseamnă aproape 6000 de lei pe lună. De asemenea acesta a primit 79.957 euro din indemnizația de europarlamentar, 75.275 euro din rambursări pentru transport, diurne și alte cheltuieli legate de mandatul său de la Bruxelles și nu în ultimul rând 244.500 de lei pentru întreținerea cabinetului său de europarlamentar.

În total, dacă se face un calcul pentru cei cinci ani de mandat, Mircea Diaconu a încasat 900 de mii de euro.

Conform legii în vigoare, un fost europarlamentar, primește o pensie de 1400 de euro pe lună pentru fiecare mandat avut la Bruxelles, deci acești bani se vor adăuga la pensiile plătite deja în România.

Declarație de avere Mircea Diaconu – 2018

Mircea Diaconu și-a anunțat duminică cadidatura la președinție, pe scările Ateneului Român, motiv pentru care a cerut sprijin în strângerea celor 200 de mii de semnături necesare.

„Nu mă recomandă nimic. Sunt cel mai banal om din România. Am doar două mâini și două picioare și două nume. Eu sunt banal. Dar nu cumva și președintele nostru trebuie să semene cu noi toți? Adică două mâini și două picioare și sper că și cu un cap. Această funcție pană acum s-a citit greșit. Fișa postului este cu totul alta decât cea care s-a practicat până acum. Toți presedinții de până acum s-au strâns de gât cu premierii. (…) Constituția e bună, dar nu i-a convenit domnului Băsescu și domnului Iohannis. Instituie clar și limpede o republică parlamentară. Nu există noțiunea de șef al statului”, a declarat Mircea Diaconu.

Declarație de avere Mircea Diaconu – 2018