CIA a finanțat spionajul din Ucraina

CIA a început să finanțeze și să sprijine operațiuni de informații militare în Ucraina, acum 10 ani. Acest lucru s-a întâmplat după ce Crimeea a fost ocupată de forțele denumite popular „mici și verzi”. Urmată de susținerea financiară, înarmarea și antrenarea separatiștilor proruși din regiunea Donbas.

Conform unei investigații realizate de ziarul american The New York Times (NYT), CIA a contribuit la înființarea a 12 baze militare de-a lungul frontierei ruse. Acestea sunt încă sunt active și funcționale, chiar și în contextul bombardamentelor rusești.

La patru zile după ce Crimeea a fost invadată, Valentin Nalîvaicenko a intrat în contact cu oficiali din cadrul CIA și MI6, serviciul de informații britanic. Nalîvaicenko a fost numit la conducerea Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU). SE întțmpla pe data de 24 februarie 2014.

”Aşa a început totul”, declară el pentru NYT.

Americanii au cerut să nu fie pierderi omenești

Cu toate acestea, americanii au stabilit anumite condiții. Ei au fost de acord să sprijine și să finanțeze eforturile ucrainene. Numai dacă acestea nu implica furnizarea de informații care să ducă la pierderi de vieți omenești. Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a demonstrat un nivel ridicat de eficiență în acest sens.

În 2015, generalul Valerii Kondratiuk, care atunci conducea Serviciul de Informații Militare Ucrainean (GUR), a furnizat adjunctului directorului CIA o cantitate semnificativă de documente detaliate. Acestea se refereau la planurile de dezvoltare a submarinelelor nucleare rusești. În 2016, ucrainenii au început o campanie de asasinate țintite, chiar în fața unor rezerve exprimate de americani. Cu toate acestea, datorită eficienței sporite a operațiunilor de spionaj ucrainene, sprijinul american a continuat.

A fost demarată Operațiunea Goldenfish

În același an, comandantul GUR, Valeri Kondratiuk, a primit asistență americană pentru modernizarea capacităților sale de interceptare. Acestea erau cunoscute sub numele de „antene”, în schimbul schimbului de informații.

CIA a demarat un program de formare a agenților ucraineni, numit „Operațiunea Goldenfish”. Ofițerii instruiți în cadrul acestui program sunt desfășurați în baze militare situate de-a lungul frontierei cu Rusia.

Cu toate acestea, acest parteneriat între cele două țări prezintă un defect major – Statele Unite sunt rezervate și nu încurajează desfășurarea de operațiuni clandestine în Rusia de către ucraineni.

În urma unor refuzuri de a desfășura o operațiune pe teritoriul rus, în Rostov, generalul Kondratiuk trimite Unitatea 2245 în Crimeea ocupată – o forță de comando disimulată în uniforme rusești, antrenată de CIA. Militarii sunt descoperiți, iar operațiunea se dovedește a fi un eșec total.

”Acesta este războiul nostru şi trebuie să luptăm”, răspunde generalul Kondratiuk condamnărilor de la Washington.

În timpul președinției lui Donald Trump, în ciuda eforturilor miliardarului de a stabili legături mai strânse cu Vladimir Putin, numărul agenților ucraineni din bazele finanțate de CIA a crescut de la 80 la 800. În 2020, în cadrul unei întâlniri la Haga, CIA, MI6 și serviciile de informații olandeze și ucrainene au format o alianță cu scopul de a-și împărtăși informațiile clasificate despre Rusia.

Serviciile de spionaj americane și britanice au avertizat încă din noiembrie 2021 că Rusia plănuiește să invadeze Ucraina. Liderii politici din cele două țări au făcut și ei aceste avertizări publice. Cu toate acestea, Guvernul de la Kiev părea să nu ia în serios aceste avertismente.

După invazia în masă de la 24 februarie 2022, Washingtonul a autorizat agențiile sale de spionaj să sprijine Ucraina în operațiuni de comandă și secrete.

Au avut loc schimburi de informații privind localizarea bazelor militare rusești și listele de nume.

CIA și GUR au construit două baze ca o dovadă a solidității acestui schimb de informații clasificate.