Directorul FBI Christopher Wray, avertisment cu privire la rețelele de hackeri ruși

Înainte de a ajunge în România, șeful FBI, Christopher Wray, a efectuat o vizită rapidă în Germania. În cadrul unei declarații la München, el a abordat subiectul amenințărilor cu care se confruntă Europa.

Înaintea sosirii sale la București, directorul FBI, Christopher Wray, a participat la Conferința de Securitate de la München.

În cadrul evenimentului, el a adus în discuție o acțiune de amploare pe care agenția sa a coordonat-o: anihilarea unei dintre cele mai importante grupări de hackeri ruși.

El avertizează, în acest context, că amenințările devin tot mai complexe.

„Am desfășurat o operațiune tehnică autorizată de instanță pentru a da afară GRU de pe mai bine de 1.000 de rutere de uz caznic și afaceri mici și am închis ușa în urma lor, omorând accesul GRU la un mecanism prin care putea să influențeze foarte mult lumea prin operațiuni cibernetice împotriva țărilor din întreaga lume.

Amenințările de astăzi evoluează în mod constant și sunt mai grave și mai complexe ca niciodată”, a spus el.

Directorul FBI a avut discuții cu Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană. Cei doi au discutat despre subiectul tehnologiilor inovatoare, inclusiv inteligența artificială. Totodată, s-a discutat și despre preocuparea cu privire la riscurile asociate cu progresul acestei tehnologii.

Christopher Wray a avut întâlniri cu reprezentanții DNA și DIICOT

Astăzi, în România, Christopher Wray a avut întrevederi cu procurorul general, precum și cu conducerea DNA și DIICOT.

Discuțiile au vizat cooperarea între investigatori din România și cei din Statele Unite în vederea localizării și arestării infractorilor extrem de periculoși.

În mod specific, oficialii au convenit să efectueze schimburi de informații vitale. Aceștia vor să se axeze pe combaterea infracțiunilor cibernetice.

În perspectivă, există planuri ca procurorii de la Direcția Națională Anticorupție să beneficieze de training din partea agenților FBI.

„Mihai Paşca, secretar de stat din cadrul Ministerului Justiţiei, a participat la întrevederea pe care directorul FBI, domnul Christopher Wray, a avut-o, la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu reprezentanţii Ministerului Public, întâlnire găzduită de procurorul general Alex Florenţa.

Agenda dialogului s-a axat pe întărirea cooperării interinstituţionale bilaterale, cu accent pe combaterea infracţiunilor de spălare de bani şi cybercrime, fenomene care dobândesc amploare în România”, a informat Ministerul Justiţiei.

FBI este acronimul pentru Federal Bureau of Investigation, cunoscut în limba română ca Biroul Federal de Investigații. Este o agenție federală a guvernului Statelor Unite ale Americii, care are responsabilitatea de a investiga și a aplica legea în domeniile federale, inclusiv contraspionajul, terorismul intern și internațional, criminalitatea organizată, criminalitatea cibernetică și alte infracțiuni grave. FBI este una dintre cele mai importante agenții de aplicare a legii din lume.