Transportatorii aerieni ale căror venituri sunt afectate de criza norului de cenuşă ar putea fi sprijiniţi de Comisia Europeană.

CE ia în considerare relaxarea regulilor referitoare la ajutorul de stat, pentru a ajuta transportatorii aerieni, a declarat comisarul european pentru Concurenţă, Joaquin Almunia, citat de Reuters.

Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni a anunţat, luni, că închiderea celei mai mari părţi a spaţiului aerian european, din cauza unui nor uriaş de cenuşă produs de erupţia unui vulcan din Islanda, ar putea aduce companiilor aeriene pierderi de 250 de milioane de dolari pe zi.

În acest context, CE ar putea lua măsuri similare celor la care a recurs după atacurile teroriste din SUA, de pe 11 septembrie 2001, a afirmat Almunia.
“Analizez atent ceea ce s-a făcut după 11 septembrie. Am putea utiliza mecanisme asemănătoare. Ne confrutăm cu circumstanţe excepţionale. Dacă statele membre se decid să acorde ajutoare şi iau măsuri pentru ca acest sprijin să nu fie discriminatoriu, suntem gata să elaborăm un cadru asemănător celui de după 11 septembrie”, a spus el.

CE este instanţa de aprobarea căreia depinde implementarea oricărui ajutor de stat.
Comisarul european pentru Transport, Siim Kallas, şi comisarul european pentru Afaceri Monetare, Olli Rehn, se întâlnesc azi (luni, 19 aprilie), pentru a discuta pe tema susţinerii companiilor aeriene.

Agenţia europeană de control în domeniul aviaţiei, Eurocontrol, a anunţat că doar aproximativ 30% din cursele normale vor fi efectuate luni în Europa, respectiv 8.000-9.000 de zboruri, dintr-un total de 28.000. Duminică nu au fost efectuate peste 75% din curse.