Dobânda obligațiunilor emise de Slovenia, una dintre ultimele țari care a intrat în zona euro, a crescut patru zile la rând, depășind ieri pentru prima oară pragul de 7%. Potrivit Bloomberg, problemele Sloveniei s-au acumulat în ultimele două luni: S&P și Fitch au redus ratingul de țară, țara este în criză politică după ce guvernul lui Borut Pahor a fost îndepărat și urmează alegeri anticipate, perspectivele economice sunt proaste iar sistemul bancar este slab. Peste toate acestea, vecinătatea cu Italia nu face deloc bine.

 

Potrivit institutului național de statistică, următorul guvern al Sloveniei trebuie să taie cheltuielile publice pe măsură ce reintrarea în recesiune devine din ce în ce mai probabilă. Un lucru greu de realizat, spune Bostjan Vasle, șeful insitutului, reducerea cheltuielilor publice și reformarea sistemului de pensii fiind deja respinse de Parlament în vara trecută.

În ceea ce privește economia, dependența excesivă de exporturile către UE a dus la o slăbire a creșterii economice în al doilea trimestru al acestui an până la 0,9%, față de 2,3% anul trecut. ”Nu putem nega posibilitatea că în trimestrele următoare vom avea creștere economică negativă datorită încetinirii vizibile a economiei Europene”, spune Vasle.