În urma unei sesizări depuse de Avocatul Poporului, Curtea Constituţională a hotărât marţi, 2 iunie, că ordonanţa de urgenţă ce stabilea liberalizarea sistemului sanitar nu este constituţională. În sesizarea sa, Renate Weber susţinea că ordonanţa încalcă dreptul la ocrotirea sănătăţii, precum şi la asistenţă medicală în spitalele de stat.

Mai exact, OUG care a fost declarată neconstituţională prevedea că spitalele private din România pot accesa fonduri publice de sănătate. Avocatul Poporului a sesizat CCR, considerând că acordarea acestor permisiuni ar putea crea un decalaj substanţial în atragerea fondurilor destinate programelor naţionale de sănătate între unităţile medicale de stat şi furnizorii privaţi, existând riscul deprecierii sistemului public de sănătate.

“În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.25/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, precum şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, este neconstituţională, în ansamblul său. În argumentarea acestei soluţii, Curtea a reţinut, în esenţă, că actul normativ supus controlului de constituţionalitate a fost adoptat fără respectarea exigenţelor legale şi constituţionale referitoare la solicitarea avizului Consiliului Legislativ”, a transmis Curtea Constituţională.

În plus, CCR a admis excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. IV, pct. 26 din OUG nr.23/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu impact asupra sistemului achiziţiilor publice. Sesizarea în această cauză fusese făcută tot de către Avocatul Poporului.

Decizia CCR, primită cu urale de social-democraţi

În urma acestei decizii, preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a reacţionat imediat pe pagina sa de socializare, spunând că “Ordonanța prin care Guvernul PNL a încercat să #privatizeze sănătatea românilor pentru ”prieteni” a fost declarată NECONSTITUȚIONALĂ” şi criticând intenţiile “caracatiţei liberale” de a atenta la sănătatea românilor.

“Am avut dreptate! Ordonanța prin care Guvernul PNL a încercat să #privatizeze sănătatea românilor pentru ”prieteni” a fost declarată NECONSTITUȚIONALĂ! Caracatița liberală a fost oprită în tentativa de a atenta la sănătatea oamenilor. Toate cele 25 de ordonanțe date de PNL noaptea ca hoții se vor face praf și pulbere. Pentru că așa e când sfidezi Constituția și iei decizii contra românilor !

PS : Premierul Orban continuă să încalce legea și nu a trimis nici acum la Parlament stenogramele acelei ședințe de guvern. Ar fi trebuit să se convingă până acum că jaful și aroganța PNL nu pot fi ascunse de ochii oamenilor!”, a scris Ciolacu pe pagina sa de Facebook.