DNA a început o anchetă penală în cazul ursului Arthur, care ar fi fost împușcat de un prinț austriac în județul Covasna. Totodată, cazul a intrat și în atenția Comisiei Europene, comisarul de mediu susținând că vor fi efectuate cercetări detaliate.

„Cercetăm detaliile, urmărim cu mare atenție”, a spus comisarul.

În ceea ce privește implicarea DNA, procurorii au început o anchetă în rem referitoare la împușcarea ursului, considerat cel mai mare din Europa. Mai exact, procurorii DNA au suspiciuni privind fapte de abuz în serviciu cu obtinerea de foloase materiale pentru sine sau altul.

În ceea ce privește persoanele implicate, în prezent, dosarul nu vizează o persoană anume, iar procurorii au nevoie de timp pentru a aduna documente.

Cazul ursului Arthur, analizat la nivel european

De cealaltă parte, cazul este analizat și la nivel european. Comisarul european pentru mediu, Virginijus Sinkevicius, a anunțat la începutul săptămânii că analizează acuzațiile care vin din partea unor ONG-uri potrivit cărora un prinț din Liechtenstein a ucis un urs de talie mare în România într-o partidă de vânătoare de trofee care ar fi avut loc într-o arie protejată, scrie Politico. 

Mai exact, analiștii de mediu susțin că prințul Emanuel von und zu Liechtenstein a venit în România în martie și a împușcat un urs brun de 17 ani într-o arie naturală protejată, sub pretextul că avea o derogare, care însă fusese dată însă pentru eliminarea unui alt urs.

De menționat este faptul că, vânătoarea pentru trofee este ilegală în România, iar urșii bruni sunt protejați prin directiva UE referitoare la habitate, care interzice vânarea de animale sălbatice în afara unor circumstanțe excepționale.

Cazul ursului Arthur a fost făcut public de ONG-ul românesc Agent Green, care acuză Ministerul Mediului că nu a făcut suficiente eforturi pentru a administra și a proteja ariile din programul Natura 2000, inclusiv zona în care ar fi avut loc incidentul.

Și Guvernul României a lansat oa nchetă în acest sens. De cealaltă parte însă, prințul a acuzat nu a vrut să comenteze acuzațiile aduse.