De la 1 septembrie 2011, cei care intenționează să lucreze în activitatea de distribuire a produselor de asigurare trebuie să prezinte un certificat de calificare profesională în domeniul asigurărilor. Certificatul respectiv reprezintă o condiție pentru cei care încheie pentru prima dată un contract de muncă, de mandat sau de intermediere în domeniul asigurărilor, potrivit normelor în domeniu referitoare la pregătirea profesională.

Până la acel moment, persoanele fizi­ce care doreau să devină agenți de asigurări trebuiau doar să aibă diplomă de bacalaureat, să nu fi fost condamnate pentru infracțiuni economi­ce și să încheie poliță de asi­gurare a răspunderii civile profe­sio­nale, calificarea făcându-se, de cele mai multe ori, chiar prin intermediul angajatorilor, care au tot interesul să-și instruiască forța de vânzări.

Cursurile de formare necesare în vederea susținerii examenului pentru obținerea certificatului de calificare în domeniul asigurărilor pot fi urmate doar la furnizorii autorizați în acest sens de ASF, prin intermediul Institutului de Management în Asigurări (IMA). În prezent, sunt autorizați un număr de 52 de astfel de furnizori, din care unii aparțin unor societăți de asigurare active pe piață.

Pentru a se autoriza, acești furnizori au plătit IMA o taxă de 5.000 de lei. Cuantumul taxei este de 10 ori mai mare pentru furnizorii de cursuri în sistem e-learning. Taxa de autorizare pentru lectorii furnizorilor de cursuri de formare este de 500 de lei, pentru aceștia trebuind plătită, în plus, o taxă anuală de menținere în registrul lectorilor în valoare de 300 de lei. Până în prezent, IMA a autorizat 374 de lectori.

Ca exemplu, dintre programele consultate, un curs de calificare profesională în distribuția de asigurări generale are o taxă de curs de 1.100 lei + TVA (1.364 de lei). Pentru obținerea certificatului de calificare profesională, examenul de absolvire se susține la IMA, care percepe o taxă de examinare de 550 lei + TVA (682 de lei). Cea de reexaminare, în caz de eșec la prima încercare, este de 700 lei + TVA. În concluzie, costurile totale de certificare profesională pentru agenții de asigurări începători ar fi de peste 2.000 de lei (circa 480 de euro).