Prezența drogurilor în școlile din România devine o problemă din ce în ce mai mare

Cătălin Predoiu a spus că trebuie aplicată mai mult strategia pe care au pregătit-o Ministerul de Interne și Ministerul Justiției. Oficialul a adăugat că nu putem tolera ca o generație întreagă să fie compromisă de traficul și consumul de droguri.

„Legat de droguri. Cred că suntem toţi de acord că este inadmisibil ca la mai puţin de 1 km de acest loc în care vorbim să găsim şcoli pline de droguri şi vă spun în cunoştinţă de cauză, vă spun ca părinte. Droguri în şcoli – nu este în optica mea să rămânem în această ipoteză. Ce este de făcut? Ştiu ce e de făcut.

Trebuie să aplicăm programele şi strategiile pe care le avem, sunt adoptate, să cooperăm mai mult pe orizontală (…) Toate instituţiile de forţă sunt implicate, trebuie apăsat mai mult pe acest subiect, trebuie aplicată mai mult toată strategia pe care o are pregătită şi Ministerul de Interne şi Ministerul Justiţiei.

Cred că trebuie conştientizat mai mult de către fiecare membru al acestor ministere că nu putem tolera ca o generaţie să fie compromisă de traficul şi consumul de droguri„, a spus acesta după audierile din comisiile Parlamentului.

Lipsa de personal din structurile Ministerului de Interne

Ministrul propus la Interne a vorbit, de asemenea, despre lipsa de personal din structurile Ministerului de Interne, subliniind că polițiștii nu pot fi înlocuiți de nici o dronă, niciun soft, niciun program digital, nicio maşină ultraperformantă de urmărit infractori.

„O mare problemă este că nu numai că avem din ce în ce mai puţini magistraţi – judecători şi procurori, dar avem din ce în ce mai puţini poliţişti şi nici o dronă, niciun soft, niciun program digital, nicio maşină ultraperformantă de urmărit infractori nu va putea suplini resursa umană.

Este o mare provocare şi îndrăznesc să spun că nu este doar pentru Ministerul Afacerilor Interne, este o mare provocare naţională. Sistemele noastre sunt din ce în ce mai depopulate.

Este la fel peste tot, dacă ne uităm la Institutul Naţional al Magistraturii, la poliţişti de penitenciar, toate sistemele critice de aplicare a legii, de siguranţă naţională, suferă de deficit de personal”, a spus el.