‘Populaţia va ieşi în masă pentru a vota, paşnic (…). Nu am nici cea mai mică îndoială’, a declarat Raul Romeva, responsabil pentru relaţiile externe al acestui guvern decis să ţină referendumul în pofida interdicţiei executivului şi justiţiei spaniole.

‘Mai devreme sau mai târziu va trebui ca cineva să înţeleagă că referendumul nu poate fi oprit prin ameninţări şi nici cu forţa pe care o desfăşoară pe teritoriul nostru. Nu îl vor împiedica’, a insistat Romeva.

Madridul a trimis importante întăriri de poliţie în această regiune din nord-estul ţării. Poliţia şi Garda Civilă au confiscat aproape 10 milioane de buletine de vot şi vreo 45.000 de convocări pentru reprezentanţii în birourile de vot. În plus, 59 de site-uri de promovare sau de informare privind referendumul au fost închise.

Marţi, Parchetul catalan a ordonat sigilarea până cel mai târziu sâmbătă a locurilor care urmau să fie folosite ca secţii de votare pentru referendumul de autodeterminare, a făcut cunoscut o sursă judiciară.

‘De fiecare dată când au încercat să împiedice ceva, noi am găsit o soluţie’, a mai spus Raul Romeva. ‘Vă putem garanta că există toate materialele necesare pentru a vota. Buletinele pot fi imprimate de câte ori vom vrea, avem listele cu alegători, urnele există, secţiile de votare vor exista’, a subliniat el.AGERPRES