Potrivit analizei, bugetul necesar unei familii formată din două persoane este de 340 lei.

Cheltuielile pentru masa de Paște vor fi suportate cu greu

Experții APC au descoperit că există anumite categorii sociale care deja fac față cu greu cheltuielilor curente iar cele pentru Sărbătorile Pascale i-ar pune și mai mult în dificultate.

„Înainte de apariţia epidemiei de coronavirus, 7,7 milioane de români trăiau la limita subzistenţei, dintre aceştia 1.037.900 de persoane beneficiază astăzi de pensia socială minimă garantată, care este de 704 lei. Declararea stării de urgenţă în data de 16 martie 2020, a făcut ca la data de 13 aprilie 2020 să avem 1.046.527 de persoane cu contractele individuale de muncă suspendate (şomaj tehnic generat de coronavirus) şi 215.656 de persoane cu contracte individuale de muncă încetate (şomerii de coronavirus).

Din păcate, mai mult de jumătate din populaţia României este afectată în acest moment de o stare de privare materială din punct de vedere economic, aceasta fiind considerată forma cea mai greu suportabilă, deoarece aduce atingere mai multor aspecte importante ale vieţii în gospodărie”, spun specialiştii APC.

Un număr mare români fără loc de muncă

„Lipsa posibilităţilor financiare face ca unele persoane să nu poată susţine cheltuielile impuse de consumul unor produse alimentare de bază, de întreţinerea corespunzătoare a locuinţei, de achitarea unor obligaţii şi plăţi curente, de asigurarea unor condiţii de odihnă şi refacere în afara cadrului gospodăriei, dar şi de acoperirea unor necesităţi financiare apărute în mod neaşteptat şi care grevează suplimentar bugetul propriu.

Epidemia de coronavirus va accentua această stare, iar prelungirea stării de urgenţă va duce la o creştere substanţială a numărului de persoane care nu vor putea face faţă în perioada următoare la cheltuielile ce ţin de un trai de subzistenţă.

În fiecare zi, conform datelor furnizate de Ministerul Muncii şi protecţiei sociale, în medie 8.000 de români au rămas fără locul de muncă, fapt ce va duce la circa 480.000 de şomeri la jumătatea lunii mai, în cele două luni de stare de urgenţă”, adaugă reprezentanţii asociaţiei.