Seth Berkley, directorul executiv al alianței pentru vaccinuri GAVI, co-lider COVAX, concepută pentru a asigura un acces global echitabil la vaccinurile pentru COVID-19, a declarat că facilitatea nu are un preț țintă specific și ar căuta, de asemenea, să negocieze prețurile pentru țările mai bogate și țări mai sărace, transmite Reuters.

Berkley a respins comentariile din surse ale Uniunii Europene săptămâna trecută, care au spus că instalația COVAX vizează un preț de 40 de dolari pentru vaccinurile COVID pentru țările înstărite. Sursele UE au spus că Uniunea va încerca să asigure oferte mai ieftine în afara schemei COVAX.

„A existat o gamă largă de cifre, iar ei (sursele UE) au scos în evidenţă cifra cea mai mare”, a afirmat Berkley într-un interviu. Acesta a spus că într-o prezentare pentru oficiali UE, reprezentanţii COVAX au oferit ”o gamă de preţuri diferite”.

„Iar cifra respectivă (40) a fost preţul maxim din gama respectivă, pentru ţările cu venituri mari, şi nu un preţ stabilit”, a spus Berkley.

COVAX este condus de GAVI, Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Coaliţia CEPI pentru Inovaţii în Vederea Pregătirii pentru Epidemii şi are rolul să garanteze accesul rapid şi echitabil la nivel global al vaccinurilor pentru Covid-19, de îndată ce vor fi dezvoltate.

Obiectivul acesteia este să asigure aprovizionarea cu şi livrarea a 2 miliarde de doze ţărilor care se vor înscrie până la sfârşitul lui 2021. GAVI aa anunţat la începutul acestei luni că peste 75 de ţări şiau exprimat interesul să se înscrie în COVAX.

Berkley a spus că procesul de testare este atât de incipient pentru majoritatea vaccinurilor încât este prea devreme de ştiut care va fi preţul final.