Eliberarea unei cărţi de identitate dura între 5 şi 10 zile la Braşov, astfel că locuitorii oraşului nu-şi făceau probleme atunci când erau nevoiţi să-şi schimbe acest act.

Aceasta s-a întâmplat până anul trecut, deoarece, în ultima vreme, termenul în care este eliberată o carte de identitate a crescut cu fiecare zi.

În luna februarie, se ajunsese la termene de 30 sau chiar 45 de zile, iar acum nu mai există date libere pentru programare până la sfârşitul acestei luni, iar în august nu se pot face încă programări.

Şeful Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţa Persoanelor (SPCLEP) din Primăria Braşov, George Roşca, spune că vina nu aparţine nici pe departe serviciului pe care îl conduce, iar situaţia nu poate fi rezolvată de la Braşov.

„La nivel naţional există, într-adevăr, o situaţie de neconformitate în ceea ce priveşte punerea la dispoziţie a materialelor necesare pentru tipărirea cărţilor de identitate. Asta nu ne afectează în relaţia cu cetăţenii îndreptăţiţi să depună cereri”, a explicat directorul executiv, George Roşca.

În plus, în această perioadă încep să vină acasă mulţi români care muncesc în străinătate şi au nevoie de un nou act de identitate. În această situaţie, numărul cererilor este în creştere, dar serviciul nu poate elibera mai mult de 20 sau, în unele zile mai fericite, 30 de acte de identitate pe zi. Şi aceasta nu pentru că serviciul nu ar avea această capacitate, ci pentru că nu există materie primă pentru tipărirea cărţilor de identitate.

Timpul de așteptare a crescut considerabil

„Cantitatea scăzută de materie primă a redus numărul de cărţi de identitate care se tipăresc la nivel naţional, iar Braşovul nu putea face notă discordantă. Astfel, deşi serviciul primeşte acelaşi număr de cereri zilnice ca şi până acum, numărul de documente eliberate s-a redus drastic.

Zilnic, preluăm, în medie, între 130 şi 150 de solicitări de eliberare a cărţii de identitate. Din acest număr onorăm, ca să zic aşa, 20-30 de acte de identitate pe zi”, mai spune George Roşca, potrivit adevărul.ro

George Roşca spune că, din cauza stării de alertă, nu se face o nouă licitaţie pentru materia primă, astfel că fiecare localitate trebuie să se descurce aşa cum poate. Potrivit lui Roşca, Braşovul a apelat în mai multe rânduri la alte oraşe, cum ar fi Sibiul, în momentele în care criza de materie primă era acută.

Din partea directorului acestui serviciu vine, însă, şi un mesaj de liniştire a populaţiei. Cei cărora le expiră actul de identitate şi ar avea nevoie de el în această perioadă – de exemplu, pentru vaccinare – nu trebuie să-şi facă probleme, deoarece, potrivit legii, cartea de identitate rămâne valabilă încă 90 de zile de la ieşirea din starea de alertă.