Așadar, comunicatul arată că  eurodeputații au fost de acord ca  noul certificat să fie valabil timp de 12 luni. Documentul poate fi în format digital sau fizic, pe hârtie, și va atesta că o persoană a fost vaccinată împotriva coronavirusului sau, în funcţie de caz, că a obţinut recent un rezultat negativ al testului sau că a trecut printr-o infecţie anterioară cu virusul. Eurodeputații subliniază că documentul nu va fi o condiție pentru exercitarea dreptului la liberă circulaţie.

Propunerea legislativă privind cetăţenii UE a fost aprobată cu 540 de voturi „pentru”, 119 „împotrivă” şi 31 abţineri, în timp ce propunerea privind resortisanţii ţărilor terţe a fost adoptată cu 540 de voturi „pentru”, 80 „împotrivă” şi 70 abţineri. Votul a avut loc miercuri, rezultatele fiind anunţate joi dimineaţa. Atât Parlamentul, cât şi Consiliul sunt acum gata să înceapă negocierile. Obiectivul este de a se ajunge la un acord înaintea sezonului turistic de vară.

Nu se vor impune restricții de călătorie suplimentară

Parlamentul Europen spune că titularilor de certificat COVID nu ar trebui să facă obiectul unor restricţii de călătorie suplimentare, cum ar fi carantina, autoizolarea sau testarea. Eurodeputaţii au subliniat de asemenea că, pentru a evita discriminarea împotriva persoanelor care nu au fost vaccinate şi din motive economice, ţările membre UE ar trebui „să asigure teste universale, accesibile, în timp util şi gratuite”.

Trebuie să existe compatibilitate

Parlamentul European a mai subliniat că este nevoie de compatibilitate pentru ca certificatul UE să funcționeze în paralel cu orice iniţiativă instituită de statele membre, care ar trebui să respecte, de asemenea, acelaşi cadru juridic comun.

Statele membre trebuie să accepte certificatele de vaccinare eliberate în alte state membre pentru persoanele ce au primit un vaccin autorizat pentru utilizare în UE de către Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) (în prezent Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca şi Janssen), susţin eurodeputaţii. Va fi la latitudinea statelor membre să decidă dacă acceptă, de asemenea, certificatele de vaccinare eliberate în alte state membre pentru vaccinurile enumerate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pentru utilizare de urgenţă.

Datele vor fi protejate

Documentul mai arată că aceste certificate vor fi verificate pentru a preveni frauda și falsificarea. În plus va fi verificată și autenticitatea sigiliilor electronice incluse în document. Datele cu caracter personal obţinute din certificate nu pot fi stocate în statele membre de destinaţie şi nu va exista o bază de date centrală la nivelul UE, notează news.ro.

Vaccinurile vor fi produse la scară largă

În cele din urmă, deputaţii subliniază că vaccinurile împotriva Covid-19 trebuie să fie produse la scară largă, la preţuri accesibile şi alocate la nivel mondial. De asemenea, aceştia îşi exprimă îngrijorarea cu privire la problemele grave cauzate de nerespectarea termenelor de producţie şi de livrare.

Sursă foto: Dreamstime