Cât de dispus ești să-ți lași casa unor străini pentru câteva zile contra unor sume bunicele? Poate mulți dintre noi n-am fi atât de deschiși unei asemenea idei, însă de când cu problemele economice, cei care au case de vacanță în zone montane fac concurență proprietarilor de pensiuni și cabane când vine vorba de închiriatul locuințelor în perioada sărbătorilor de iarnă. Deși tarifele variază în funcție de amplasament, dotări, spațiu sau zilele de cazare, în medie, o vilă, cabană sau pensiune se închiriază, pe noapte, cu 250 de euro pentru Crăciun și 350 de euro pentru Revelion.

Adrian Eftimie locuiește într-o vilă în Râșnov. De trei ani nu-și petrece sărbătorile acasă, întrucât alege să-și închirieze locuința. „Cu banii pe care-i iau de Crăciun și Revelion, plătesc curentul și satelitul tot anul“, spune el, menționând că anul acesta cererea pentru rezervarea vilei a fost cu 100% mai mare decât anul trecut. Febra închirierilor pentru sărbători a început în urmă cu o lună, iar pentru Revelion vila este deja rezervată. Grupul a plătit 7.500 de lei (aproximativ 1.725 de euro) pentru cinci nopți/șase zile de cazare, fără nimic altceva inclus. Vila dispune însă de zece camere, curte, foișor, masă de biliard etc. Până în acest moment, proprietarul nu a bătut palma pentru perioada Crăciunului, dar închirierea locuinței pentru trei nopți costă 3.500 de lei (aproximativ 800 de euro).

Cât cer și ce oferă proprietarii

Cazul lui Eftimie nu este singular. În mod normal, cu Revelionul și Crăciunul, proprietarii de unități de cazare își scot pârleala pe tot anul, mai ales că, în România, din turism, atunci când se câștigă, se câștigă doar pe activitățile din weekend. Multe pensiuni ajung să scoată până la 10.000 de lei (circa 2.300 de euro) de sărbători. Cele mai scumpe astfel de unități sunt cele aflate în puncte-cheie ale turismului montan, precum Poiana Brașov, Predeal, Bran sau Sinaia. Chiar și la asemenea prețuri, doritori sunt. „Dacă aș avea 20 de vile, pe toate le-aș închiria anul accesta“, spune proprietarul unei vile de pe Valea Râșnoavei. A scăpat de grija Revelionului pentru că un grup i-a plătit deja 2.500 de euro pentru șapte nopți de cazare. Așteaptă încă doritorii pentru Crăciun.
Când vine vorba și de alte servicii incluse, tarifele sunt altele. Spre exemplu, la Cabana Frasin, de Crăciun tariful pe persoană este de 675 de lei pentru trei zile pensiune completă, plus masa festivă și drumeții, ceea ce înseamnă că un grup poate închiria cabana cu 20.000 de lei (4.600 de euro), în condițiile în care sunt disponibile 15 camere. Pentru aceleași facilități, de Revelion, cabana ar fi închiriată cu 34.500 de lei (aproape 8.000 de euro).

Sibiu și Bucovina, atractive

În zona Sibiului, o casă de vacanță cu șemineu, camere moderne, amplasată în apropierea pârtiei de schi se închiriază pentru patru zile cu 4.000 de lei (920 de euro) în perioada Revelionului și la jumătate de preț de Crăciun. Tot de sărbători, în Bucovina, o vilă similară se închiriază cu 1.000 de euro pentru patru nopți, res­pectiv 800 de euro pentru Crăciun.

7.500 de euro este tariful mediu cu care se închiriază de Revelion o pensiune montană, amplasată într-o zonă cu vad turistic.