An de an, Brazilia, Rusia, India şi China, înregistrează consumuri record de petrol, înghit neîncetat benzină, motorină, metan şi gaz petrolier lichefiat. Au intrat permanent în top zece mondial în privinţa petrolului. În zece ani, China şi-a dublat consumul de petrol, a depăşit Japonia, iar acum a trecut pe locul doi, după SUA. O dublare a înregistrat şi India, notează ziarul financiar italian Il Sole 24 Ore în ediţia de duminică.

In ultimele săptămâni, cotaţiile internaţionale la brent se află sub tensiune din cauza revoltelor din ţările din Africa de Nord. Ele riscă să devină tensiuni stabile, cu preţuri crescânde din cauza BRIC. Cele patru ţări odată definite emergente au absorbit în 2009 19,65% din consumul mondial. Consumul pe cap de locuitor din BRIC este încă scăzut, la nivelul lumii a treia, mai ales în cazul Chinei şi Indiei. Dacă Beijingul şi New Delhi ar ajunge la un consum pe cap de locuitor decent, ar fi un pas care ar avea consecinţe grave asupra consumului din Occident.

Gabonul, de exemplu, o ţară din Africa Centrală care nu străluceşte pentru economia în expansiune, are un consum de petrol pe cap de locuitor mult mai mare decât al BRIC. Fiecare locuitor din Gabon consumă 4,46 barili pe an, comparativ cu 2,33 în China şi numai 1,04 în India, potrivit datelor ”World oil and gas review 2010”. Dacă nivelurile BRIC ar ajunge ca în Gabon, rezultatul ar fi devastator: China ar trebui să-şi crească consumul de trei, India în proporţie de 748% iar Brazilia de 63%. Rezultatul: cota de petrol a BRIC din consumul de petrol mondial s-ar dubla, reprezentând 42% din cererea mondială.

Un alt exemplu este Malayezia, un mic ”tigru asiatic” care are un consum mediu de 7,78 de barili pe cap de locuitor. În ziua în care China, India, Rusia şi Brazilia vor avea un consum pe cap de locuitor similar celui al Malayeziei, va fi un adevărat dezastru pentru lume, nu numai pentru Occident: BRIC va fagocita 70,62% din consumul actual de pe întreaga planetă.

În Coreea de Sud, consumul pe cap de locuitor este ceva mai mult de 15 de barili pe an. Dacă ar atinge acest nivel, voracitatea BRIC s-ar transforma în ceva aflat dincolo de imaginabil, cele patru ţări având nevoie de 151% din consumul mondial actual.

Epoca petrolului la cotaţii facile pare apusă. Alarma este valabilă şi pentru gaze naturale. În zece ani, China a crescut de la 17 metri cubi pe cap de locuitor la 71, ceea ce înseamnă un consum sporit de patru ori. India l-a dublat, iar Brazilia l-a triplat. Numai Rusia are niveluri foarte mari bazându-se pe depozitele imense din Siberia. BRIC absorb în prezent 19,7% din cererea mondială. Dacă ar ajunge la nivelurile pe cap de locuitor din Indonezia, 188 de metri cubi, BRIC ar absorbi 29.9% din cele 3,065 miliarde de metri cubi consumate în fiecare zi în lume. Ar fi nevoie de jumătate de miliard de metri cubi în plus.

Pentru a atinge nivelul unei alte ţări asiatice, Thailanda, China ar trebui să-şi crească consumul de şapte ori, India +1.054%, cu rezultatul că BRIC ar arde în fiecare zi 60,5% din tot gazul comercializat din lume. Întrebarea care se pune este de câţi ani va fi nevoie pentru ca ţările BRIC să atingă consumul pe cap de locuitor din Indonezia sau Thailanda? Răspunsul este nu mulţi.

Atunci când cei patru din BRIC vor ajunge să consume 1.265 de metri cubi de gaz, cum face fiecare italian, va avea nevoie de 125% tot gazul metan extras în lume.