Portalul imobiliare.ro prezintă, pe baza ofertelor afişate în site, evoluţia preţurilor caselor din localităţile aflate în apropierea celor mai mari oraşe din ţară, de la începutul anului până în prezent. Analiza a luat în calcul anunţurile care vizează case scoase la vânzare în localităţi din vecinătatea principalelor oraşe din ţară.

Ilfov

Dintre toate localităţile analizate în apropierea Capitalei, cel mai mult s-au ieftinit casele din comuna Corbeanca. Aici, casele cu o suprafaţă de până în 150 de metri pătraţi sunt scoase pe piaţă pentru un preţ cu aproape 40% mai mic decât cel practicat la începutul lui 2010. Preţul caselor a căror suprafaţă depăşeşte 150 mp a scăzut cu 18% de la începutul anului.

În prezent, cu o valoare medie de 819 euro/mp, preţul cerut pentru o casă cu o suprafaţă medie de 150 mp din această localitate este puţin sub 123.000 euro. Ieftiniri importante au fost înregistrate şi în comuna Pantelimon. Aici, valoarea de listare pentru casele cu suprafaţa mai mică de 150 mp a scăzut cu 18%, iar pentru cele a căror suprafaţă depăşeşte 150 mp cu peste 16%.

În Pantelimon, o casă cu o suprafaţă de 150 mp poate fi găsită la un preţ mediu de 83.250 euro. Şi în Otopeni, preţul caselor a scăzut în acest an, cu 9% pentru casele de până în 150 mp si cu aproape 7% pentru casele de peste 150 mp. Totuşi, Otopeniul se menţine printre cele mai scumpe localităţi din jurul Bucureştiului cu o valoare medie de 1.124 euro/mp pentru casele cu o suprafaţă de până în 150 mp, respectiv 913 euro/mp pentru casele a căror suprafaţă depăşeşte 150 mp.

Există şi localităţi unde preţul caselor nu a înregistrat scăderi în acest an. O surpriză în acest sens vine din Popeşti-Leordeni, unde, per ansamblu, pentru casele cu o suprafaţă mai mică de 150 mp, proprietarii cer în prezent 865 euro/mp, cu 6% mai mult faţă de începutul anului. În acelaşi timp, preţul cerut pentru casele din Popeşti-Leordeni cu suprafaţa mai mare de 150 mp a scăzut cu 6,5%.

„La fel ca în cazul apartamentelor, cele mai mari oscilaţii ale preţurilor au fost înregistrate la nivelul Capitalei şi localităţilor limitrofe. Interesul pentru case a scăzut simţitor, la nivelul întregii ţări, deşi preţul unei case la periferie este apropiat de cel al unui apartament în oraş. Totuşi, pentru aproape aceeaşi sumă de bani, cumpărătorii par mai degrabă interesaţi de un apartament cu o locaţie bună decât de o casă la marginea oraşului”, susţine Adrian Erimescu, director general imobiliare.ro.

Braşov

Casele cu o suprafaţă de până în 150 mp scoase la vânzare în apropierea Braşovului s-au ieftinit cu aproape 3%, preţul mediu ajungând la valoarea de 872 euro/mp, în timp ce preţul caselor cu o suprafaţă de peste 150 mp a scăzut cu peste 7% până la 719 euro/mp. În Braşov, cea mai importantă ieftinire a fost înregistrată în localitatea Sânpetru. Aici, preţul caselor a scăzut cu 19%, de la 946 euro/mp la 767 euro/mp. Şi casele din Râşnov s-au ieftinit în acest an cu aproape 16%. În localitatea Cristian din judeţul Braşov, preţul cerut pentru casele scoase la vânzare a scăzut cu 13,5%.

Cluj

Spre deosebire de apartamente, casele scoase la vânzare în judeţul Cluj au înregistrat importante scăderi de preţuri. Astfel, în momentul de faţă, acestea sunt cu 23% mai ieftine decât la începutul anului. Pentru casele cu o suprafaţă de până în 150 mp din apropierea municipiului Cluj-Napoca, preţul practicat în prezent este de 455 euro/mp, în timp ce pentru casele de peste 150 mp, proprietarii solicită în medie un preţ de 555 euro/mp. Printre localităţile cu cea mai bogată ofertă sunt Floreşti, Deusu şi Gilău.

Constanţa

Preţul caselor cu o suprafaţă de peste 150 mp scoase la vânzare în apropierea Constanţei a scăzut în acest an cu peste 7%, de la 642 euro/mp până la 595 euro mp. Totuşi, preţul caselor de până în 150 mp a crescut în acelaşi interval cu 15%. Şi în Constanţa, preţul caselor se menţine scăzut în comparaţie cu cel al apartamentelor.

Iaşi

Cu o scădere de aproape 18% pentru casele de până în 150 mp, respectiv aproape 28% pentru cele cu o suprafaţă de peste 150 mp, preţul caselor din apropierea Iaşiului a simţit din plin efectele crizei în acest an. De altfel, cu o valoare medie de 499 euro/mp pentru casele cu o suprafaţă de până în 150 mp, respectiv 432 euro/mp pentru casele mari, dintre toate judeţele analizate, Iaşiul are, de departe, cele mai ieftine case.

Timiş

În comunele din apropierea Timişoarei, preţul mediu pentru casele cu o suprafaţă mai mică de 150 mp utili a scăzut de la începutul anului cu peste 17%, în timp ce preţul locuinţelor mai spaţioase a înregistrat un declin de peste 10%. Una dintre localităţile cele mai afectate de criza imobiliară este şi cea care a cunoscut cea mai mare dezvoltare în anii de boom, Dumbrăviţa. La nivelul celorlalte comune din jurul Timişoarei, evoluţia este diferită. În Giroc, spre exemplu, tendinţa a fost mai degrabă una de stabilizare a preţurilor.