Acesta e și motivul pentru care nu se poate spune câte dintre ele sunt sigure. Există totuși câteva metode pentru a vedea cât de sigure sunt.

Suplimentele din Statele Unite nu sunt reglementate

Cercetările estimează că 73% dintre adulții din SUA iau suplimente în mod regulat. Deși par la prima vedere inofensive, unele suplimente pot face mai mult rău. Problema principală cu suplimentele alimentare din SUA este că acestea nu sunt reglementate.

FDA (Agenţia americană pentru alimente şi medicamente) este responsabilă din punct de vedere tehnic de reglementarea suplimentelor, dar nu analizează niciun produs înainte de a fi lansat pe piață.

Pe scurt, asta înseamnă că oricine poate crea un supliment și îl poate vinde, fără să fie nevoie măcar să îl înregistreze sau să-i dovedească eficacitatea. Teoretic, companiilor care produc suplimente nu ar trebui să li se permită să facă afirmații nefondate pe etichetele produselor lor. De exemplu, dacă o companie comercializează un supliment prezentîndu-l un „amestec de stimulare a sistemului imunitar împotriva COVID-19”, FDA nu poate scoate produsul de pe piață decât dacă se dovedește că informațiile sunt „înșelătoare”, scrie EatingWell.com.

Cum se poate depista dacă un supliment e sigur

1. Dacă veți găsi pe ambalaj patru logo-uri diferite: BSCG, NSF, USP și Informed Sport, nu vă faceți griji.

Aceste companii oferă teste și certificări pentru a confirma că produsele conțin de fapt ceea ce susțin și, de asemenea, că nu conțin substanțe interzise sau dăunătoare. Unele companii abordează testarea voluntară pentru a ajuta consumatorii să fie siguri că produsele lor conțin chiar ceea ce este scris pe etichetă.

2. Există mai puțin de șase ingrediente pe eticheta suplimentelor?

Anumite substanțe nutritive și ingrediente alimentare pot interacționa între ele. De exemplu, calciul poate ajuta la absorbția vitaminei D. Vitamina C poate ajuta la absorbția fierului, dar cofeina poate inhiba absorbția vitaminei C.

Modul în care nutrienții interacționează între ei poate fi complicat, astfel încât o listă mare de ingrediente într-un supliment poate duce la unele efecte secundare nedorite (sau i-ar putea anula eficacitatea). Dacă un supliment are mai mult de șase ingrediente enumerate, atunci trebuie să vă puneți întrebări.

3. Puteți pronunța cu ușurință numele fiecărui ingredient de pe eticheta suplimentului?

Anumite ingrediente din suplimente nu îndeplinesc definiția unui ”ingredient alimentar”. Pentru a fi considerat așa, acesta ar trebui să fie o vitamină, un mineral, o plantă, un aminoacid, un concentrat. Deși este posibil să nu fiți familiarizați cu fiecare nume de pe etichetă, ar fi bine să știți exact ce conține acel produs.

4. Eticheta conține afirmații sau declarații îndoielnice

Suplimentele alimentare nu au voie, din punct de vedere tehnic, să cuprindă pe etichetă mențiuni legate de sănătate. Dar, pentru că unele produse nu sunt revizuite înainte de a fi lansate pe piață, acest lucru poate fi greu de controlat. Dacă întîlniți o afirmație de genul „previne răceala” sau „crește masa musculară”, nu vă lăsați amăgit.