10 lucruri esențiale despre vaccinarea cu a treia doză pe care ar trebui să le știți

Un rol semnificativ l-au jucat în această perioadă vaccinările, scrie Buzzfeednews. Site-ul trece în revistă cele mai importante date privind vaccinarea cu a treia doză, combinarea vaccinurilor și posibilele efecte secundare.

Iată tot ce trebuie să știți despre a treia doză de vaccin. Când ar trebui să o obțineți, cine este eligibil, dacă puteți combina vaccinurile și efectele secundare pe care le-ați putea experimenta.

1. Boosterele funcționează.

În general, dacă aveți un sistem imunitar sănătos, vaccinurile pot fi eficiente cu peste 90% când vine vorba de prevenirea spitalizării și a decesului.  Scăderea protecției este cauzată de scăderea nivelului de anticorpi în timp, dar și din cauza variantei Delta.

O a treia doză de vaccin, aprobată de FDA luna trecută, poate ajuta la creșterea imunității. Datele FDA sugerează că boosterele pot restabili o protecție puternică împotriva virusului.

2. Ar trebui să faceți a treia doză dacă aveți 65 de ani sau mai mult

Indiferent dacă ați primit un vaccin Pfizer, Moderna sau J&J, ar trebui să faceți și a treia doză dacă aveți 65 de ani sau mai mult.

3. Ar trebui să vă vaccinați cu a treia doză și dacă aveți peste 18 ani

Dacă sunteți un adult care are mai puțin de 65 de ani, dar aveți o afecțiune cronică, ar trebui să luați în considerare a treia doză de vaccin. Persoanele care fumează, cele care obișnuiau să fumeze și cei cu tulburări de consum de substanțe, cum ar fi alcoolismul, ar trebui, de asemenea, să primească boosterul.

4. Dacă sunteți însărcinată, nu ezitați să faceți a treia doză

Femeile însărcinate, care au născut recent sau care se gândesc să rămână însărcinate, ar trebui să fie vaccinate. Ele sunt eligibile pentru doza a treia. Vaccinarea este recomandată tuturor persoanelor de peste 12 ani, inclusiv femeilor însărcinate.

5. Toți adulții care au primit vaccinul J&J pot primi doza a treia

FDA a recomandat săptămâna trecută ca orice persoană de peste 18 ani care a primit un vaccin J&J, administrat într-o singură doză,  să poată primi rapelul la două luni. Unii consilieri FDA au sugerat chiar că vaccinul J&J ar fi trebuit să fie un vaccin cu două doze chiar de la început.

6. Puteți amesteca și potrivi vaccinurile

Dacă aveți un vaccin J&J, puteți face rapelul cu Pfizer sau Moderna? .Cercetările sugerează că ar putea fi o alegere bună. De exemplu, o doză de rapel Pfizer  administrată persoanelor vaccinate cu J&J a produs puțin mai puțini anticorpi. În schimb, rapelul făcut tot cu J&J a produs cei mai puțini anticorpi.

7. Timpul cel mai bun pentru a treia doză depinde de tipul de vaccin pe care l-ați primit

Dacă sunteți eligibil pentru a primi a treia doză, o puteți face la cel puțin șase luni după un vaccin de la Moderna sau Pfizer. Oricine s-a vaccinat cu J&J ar trebui să aștepte cel puțin două luni înainte de a primi rapelul.

8. Rapelurile sunt puțin diferite de vaccinul „obișnuit”

Un rapel nu este neapărat doar o doză în plus dintr-un vaccin „obișnuit”. Poate fi aceeași doză sau poate fi mai mică. De exemplu, dacă ați primit un vaccin Pfizer, ați benficiat de două doze de 30 de micrograme la cel puțin 21 de zile diferență. A treia doză este tot de 30 de micrograme.

9. Efectele secundare ale boosterelor sunt similare cu cele de după a doua doză

Când vine vorba de a treia doză, studiile au indicat că este posibil să aveți simptome similare cu ceea ce ați experimentat după a doua doză Pfizer sau Moderna. Potrivit FDA, cele mai multe efecte secundare au fost ușoare sau moderate și au inclus dureri de cap, oboseală și dureri musculare.

Mai mulți oameni au spus că au avut ganglionii umflați și sensibilitate la axile. Cele mai frecvente efecte secundare raportate după rapelul de la Johnson & Johnson au fost durerile de cap și oboseala.

10. Durează câteva săptămâni pentru ca protecția boosterelor să-și facă efectul

Corpul are nevoie de puțin timp pentru a produce anticorpii necesari combaterii COVID. Deci un booster nu este o protecție imediată. Pentru majoritatea oamenilor, imunitatea va începe să crească în săptămânile după a treia doză. Efectele Pfizer și Moderna au atins punctul cel mai eficient după 15 zile, în timp ce rapelul Johnson & Johnson a crescut constant timp de cel puțin 29 de zile.