Injectarea cu alt tip de vaccin față de cel folosit în schema completă este mai eficient în creșterea imunității corporale în fața coronavirusului, potrivit Agenţiei Europeane a Medicamentului (EMA).

Totul a fost sesizat de către specialiştii FDA

Opinia aceasta provine de la Agenţiei Americane a Medicamentului (FDA), care a autorizat deja vaccinarea cu alt tip de vaccin anti-Covid decât cel din schema completă.

Ideea de a adăuga o doză suplimentară („booster”) cu un alt vaccin, a apărut după ce cadrele medicale au constatat că imunitatea oamenilor vaccinați cu aceeași doză scade după câteva luni. Această hotărâre a fost deja implementată în câteva state europene.

Uniunea Europeană a autorizat, până acum, administrarea cu următoarele vaccinuri anti-covid: Pfizer-BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson şi AstraZeneca-Ofxord. Vaccinul Pfizer-BioNTech poate fi utilizat în a treia doză de către persoanele care au deja vârsta majoră. În plus, fiecare țară membră a Uniunii Europene își poate alege categoriile eligibile pentru acest vaccin.

”Constatăm că există câteva rezultate promiţătoare în studii care confirmă că această abordare provoacă, prin anumite combinaţii de vaccinuri, un răspuns imunitar mai puternic decât atunci când se foloseşte acelaşi tip de vaccin, la o vaccinare suplimentară”, a declarat Marco Cavaleri, EMA.

Un studiu apărut în Statele Unite ale Americii arată că persoanele vaccinate cu Johnson & Johnson și o doză suplimentară de vaccin precum Pfizer-BioNTech sau Moderna au un sistem imunitar mai puternic în lupta cu virusul Covid-19.

Vești pentru părinți

Există șanse ca anul viitor și copiii cu vârsta cuprinsă între cinci şi 11 ani să poată fi vaccinați cu Pfizer-BioNTech. Această decizie va fi hotărâtă în următoarele două luni de către Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).

EMA vine cu o veste bună pentru persoanele care se tem de ace. Potrivit declarațiilor, se pare că laboratoarele se pregătesc de examinarea unui medicament anti-Covid ce poate fi administrat pe cale orală. Această alternativă va fi produsă de către laboratorul farmaceutic american Merck.