Indiferent dacă susțineți că vreți să salvați planeta economisind apă, dacă sunteți prea grăbiți dimineața sau doriți să aveți o piele tânără, este bine să țineți cont de sfaturile acestui medic anti-îmbătrânire despre cum este cel mai bine să faceți un duș complet și eficient.

Dr. Rosmy Barrios, medic estetician specializat în practici anti-îmbătrânire și medicină regenerativă, explică acum că frecvenţa duşurilor depinde de mai mulţi factori care ţin de activităţile zilnice, tipul de piele și vârstă și astfel putem avea  o piele sănătoasă, ferită de potențiale infecții.

Obiceiurile moderne de igienă corporală au contribuit la reducerea frecvenţei multor boli. În ţările dezvoltate, majoritatea oamenilor dispun de apă curentă şi săpun. În aceste condiţii, scopul spălatului nu mai ţine efectiv de prevenirea bolilor, ci are un rol mai degrabă estetic: acela de a arăta şi a mirosi bine.

Cât trebuie să dureze cel mai sănătos duș

Dermatologii spun că dușul este un ingredient anti-îmbătrânire, fiind considerat de specialiști cel mai bun mod de a avea o piele superbă. ”Mai mult timp petrecut la duș nu înseamnă mai curat”, spune dr. Barrios, ceea ce înseamnă că, dacă stăm mai multe minute în cabina de duș ar putea, de fapt, să provoace anumite daune pielii.

„Când vine vorba de durata unui duș, se recomandă, în general, ca persoanele să își limiteze dușurile între 10 până la 15 minute”, spune el.

„Acest lucru se datorează faptului că expunerea prelungită la apă poate îndepărta din piele uleiurile sale naturale, ducând la uscăciunea dermei și iritație”, susține el. În plus, dacă ținem cont de cantitatea de apă folosită în timpul dușului, folosirea ei timp de 10 minute sau mai puțin este cea mai bună practică. Conform Calculatorului de amprentă a apei, un duș de 10 minute folosește aproximativ 25 de galoane de apă, adică multă apă va fi irosită degeaba, potrivit TheHealthy.

10 minute vi se pare prea puțin?

Dr. Barrios spune că „durata dușului este mai puțin importantă decât calitatea produselor de curățare folosite și minuțiozitatea procesului de curățare”.

Așadar, dacă preferați să faceți un duș rapid de trei – cinci minute, aceasta poate asigura o curățare de calitate, dacă vă asigurați că oferiți pielii și scalpului produsele adecvate.

Cât de des ar trebui să facem duș

Cu o limită de timp atât de scurtă pentru un duș, înseamnă că ar trebui să facem duș de mai multe ori pe zi? Dr. Barrios explică:

„În ceea ce privește frecvența dușurilor, se recomandă, în general, ca persoanele să facă duș cel puțin o dată la două zile. Cu toate acestea, acest lucru poate varia în funcție de stilul de viață și de preferințele personale.

De exemplu, cei care fac des exerciții fizice sau trăiesc în zone calde și umede ar putea avea nevoie să facă duș de două ori pe zi pentru a menține o bună igienă. Pe de altă parte, persoanele cu piele uscată ar trebui să evite dușul prea des, deoarece așa se pot elimina uleiurile naturale ale pielii.

Temperatura apei afectează pielea?

Dacă faceți un duș de doar cinci minute, dar care este atât de fierbinte încât pielea vi se înroșește, riscați să compromiteți și calitatea dușului.

„Temperatura apei poate afecta sănătatea pielii”, spune dr. Barrios, adăugând că, în timp ce apa fierbinte poate provoca iritații, „apa rece poate duce la constricția vaselor de sânge și la un aspect tern al pielii”. Cea mai bună soluție? Un duș scurt, cu apă nici prea fierbinte nici prea rece.

„Cel mai bine este să folosiți apă călduță atunci când faceți duș pentru a menține echilibrul natural al pielii”, spune medicul.