Casele de sănătate solicită adoptarea unui cadru legal, prin care medicii corupţi să poată fi traşi la răspundere. În iunie anul trecut, Curtea Federală de Justiţie decidea că pedepsirea medicilor acuzaţi de aceptarea unor avantaje în schimbul administrării medicamentelor produse de anumite firme nu este posibilă. Judecătorii au tras atunci un semnal de alarmă, cerând politcienilor să acopere această lacună legislativă. Actualul ministru federal al sănătăţii, liberal-democratul Daniel Bahr, nu a luat nici o decizie în acest sens. La mijlocul acestei săptămâni, purtătoarea lui de cuvânt declara că nu vor lucra sub presiune, întrucât tema este una complexă, scrie Deutsche Welle.

Sistemul de sănătate din Germania este cu adevărat complex. El oferă însă şi posibilităţi de a obţine avantaje materiale. Avocatul Malte Passarge, şeful asociaţiei anti-corupţie "Pro Honore", se referă la colaborarea dintre farmacii şi medici. În cazul în care un medic îşi trimite pacientul suferind de cancer la o anumită farmacie pentru a-şi procura medicaţia necesară, câştigul ar fi putea fi împărţit cu medicul care a făcut recomandarea. Şi colaboarea cu concernele farmaceutice este tot mai intens criticată: "există deja o anumită uzanţă în domeniul medical", dezvăluie  Passarge într-o discuţie cu Deutsche Welle, dat fiind că "branşa medicală în Germania este cea mai mare, depăşind chiar construcţiile de automobile."

Epidemie sau caz unic? 

Care sunt însă avantajele pe care le acceptă, dacă le acceptă, medicii din Germania? Dovezile sunt greu de obţinut, mai adaugă Passarge. Medicii ar putea fi descoperiţi doar accidental, de exemplu, prin analizarea declaraţiilor de impozit. Jens Spahn, expert pe probleme de sănătate din partea creştin-democraţilor, apreciază, într-o declaraţie acordată publicaţiei "Frankfurter Allgemeinen Zeitung", că numărul medicilor corupţi ar fi de ordinul miilor. Şi Wolfgang  Wodarg, fost parlamentar social democrat şi expert pe probleme de sănătate în cadrul Trasparency International precizează :"criminologii susţin că numărul cazurilor de corupţie în sistemul medical este net superior cazurilor din domeniul construcţiilor."

Singurele în măsură să îi judece pe medicii acuzaţi de corupţie şi chiar să le retragă dreptul de liberă practică, sunt tribunalele de muncă. Până acum însă nu a existat nici un caz dovedit, a declarat pentru DW şeful Camerei Federale a Medicilor Ulrich Montgomery. Dimensiunea fenomenului nu este atât de mare, deşi au existat câteva amenzi consistente. Camera Medicilor nu monitorizează însă numărul concret al cazurilor ajunse în atenţia tribunalelor.  Pentru zona din Nordul Rinului, care cuprinde şi oraşele mari Düsseldorf şi Köln, statistica din anul 2011 se referă la şapte amenzi de până la trei mii de euro şi la câteva avertismente. Nici unui medic nu i s-a retras însă dreptul de liberă practică.  
Montgomery consideră că este loc de îmbunătăţiri, dar nu este de acord cu aplicarea dreptului penal şi social : "dreptul de a profesa al medicilor este un instrument bun pe care l-am mai putea şlefui". Montgomery are în vedere facilitarea modalităţilor de a acţiona pentru membrii Camerei Medicilor şi ai Tribunalelor Profesionale, care în prezent nu reuşesc să obţină informaţiile şi documentele necesare unei eventuale anchete.

Corupţia revine în atenţia opiniei publice

În discuţiile purtate cu reprezentanţii spitalelor şi ai anumitor firme, avocatul Passarge a constat că există o nevoie de mai multă transparenţă. Tema a dobîndit o importanţă tot mai mare în ultimii cinci ani. Aşa încât o modificare legislativă în acest sens ar fi salutară. În alte ţări, precum Marea Britanie şi Statele Unite, legislaţia este mult mai bine pusă la punct. Passarge atrage atenţia însă şi asupra atitudinii medicilor germani care, în opinia lui, "nu iau în serios tema corupţiei."

În momentul de faţă, Transparency International analizează noi informaţii. Cu puţin timp în urmă, organizţia a intrat în posesia unor documente, numite "fişe de observare a administrării medicamentelor".  Acesta sunt parte a unor studii coordonate de concernele farmaceutice. Prin intermediul acestora, medicii sunt plătiţi să observe efectel eunor noi produse. Pentru fiecare pacient participant la studiu, medicul ar primi circa 200 de euro. În anul 2010, autorităţile în domeniu au înregistrat 183 de asemenea studii, unele dintre ele cu peste 1000 de pacienţi. Reprezentanţii TI consideră că medicii nu trebuie să ofere date concrete, ci ei primesc doar banii pentru a prescrie anumite medicamente. Există deja destule voci care consideră că aceste studii nu reprezintă decât un paravan, care maschează colaborarea dintre medicii şi firmele producătoare de medicamente, colaborare în care principiile etice sunt deseori abil ocolite.

Sursa: DW