Această acuzaţie a provocat dezminţiri furioase din partea guvernului socialist. Cele 17 regiuni autonome ale Spaniei şi peste 8.000 de municipalităţi, cu datorii acumulate între ele de 150 miliarde de euro (220 miliarde de dolari), au devenit cea mai recentă preocupare pentru investitori în Spania şi bondurile sale suverane.

Deşi suma este mai mică decât un sfert din totalul datoriei din sectorul public, datoria regională s-a dublat din 2008. Cele 17 regiuni au depăşit colectiv limitele deficitului bugetar oficial în 2010 şi se pare că situaţia se repetă în acest an în pofida unor cereri repetate ale guvernului de respectare a ţintei stabilite.

Catalonia, cu o economie de dimensiunea Portugaliei, a anunţat că deficitul va fi dublu faţă de ţinta stabilită.

Vicente Tirado, un cunoscut politician al PP în Castilla-La Mancha, a afirmat că regiunea, ‘total falimentară’, este datoare unor furnizori precum companiile farmaceutice care asigură medicamente pentru spitale, facturile neplătite fiind de două miliarde de euro. Totodată, luna viitoare vor fi probleme în găsirea banilor necesari pentru plata salariilor a 76.000 bugetari din regiune.

Marcial Marín, coordonator al PP pe probleme de economie în regiune, a acuzat guvernul socialist de iresponsabilitate mare şi a presupus că facturi neplătite au fost distruse pentru a ascunde dovezile.

‘Din datele de care dispune PP, Castilla-La Mancha este Grecia regiunilor spaniole’, a afirmat el, referindu-se la asistenţa acordată economiei elene de către UE şi Fondul Monetar Internaţional.

Marcial Marín a afirmat că PP, care în urmă cu două săptămâni a câştigat alegerile în regiune în faţa socialiştilor, va închide între jumătate şi trei sferturi din cele 95 de companii deţinute de guvern în Castilla-La Mancha, deoarece acestea au dublat activitatea altor organizaţii şi erau pline în majoritate cu membri ai Partidului Socialist.

Administraţia socialistă de descris acuzaţiile PP ca fiind false şi a afirmat că liderii PP sunt preocupaţi de reduceri în serviciile publice.

La nivel naţional, liderii socialişti au acuzat PP de subminare a credibilităţii Spaniei pe pieţele financiare pentru scopuri politice interne şi au menţionat că câteva fiefuri conduse de PP au depăşit limitele de deficit bugetar.

Potrivit unor date oficiale, conducerea socialistă din Castilla-La Mancha a avut cele mai slabe rezultate anul trecut, înregistrând un deficit de 6,5% din PIB, faţă de 2,4%, limita stabilită pentru acel an.

Două sondaje de opinie publicate duminică indică faptul că PP, condus de Mariano Rajoy, ar câştiga alegerile naţionale cu un avantaj de 13,8% în faţa socialiştilor.