“Terminalul va respecta o serie de cerințe pentru a asigura pasagerilor un confort și o ședere plăcută cu respectare normelor de securitate și a altor norme impuse de legislație, astfel încât să fie certificat ca aeroport internațional, dar și de a se putea extinde cu costuri minime.”, scrie Alexandru , coordonatorul proiectului aeroportului.

Consiliul Judeţean a făcut împrumuturi bancare pentru a finaliza aeroportul. Conform graficului de lucrări, primul avion ar trebui să decoleze de la Braşov în 2020. În total, Aeroportul va costa 57 de milioane de euro, scrie newsbv.ro.

Designe-ul aeroportului combină elemente specifice orașului Brașov. Arhitectul Dorin Ștefan a precizat că a gândit terminalul ca o poartă de intrare în Țara Bârsei, unde monumentele sunt realizate sub influența stilului gotic transilvănean:

„Aici, la Brașov, a fost prima întreprindere aeronautică. Conceptul arhitectural este, de fapt, o fuziune între goticul transilvănean modernusim. Am avut în vedere și hala fabricii de avioane realizată în anul 1930, hală care încă există și ar putea fi transformată în muzeu, dar și elemente moderne”.

Consiliul Judeţean a decis să facă Aeroportul pe cont propriu după ce toate Guvernele din ultimii 10 ani au refuzat să finanţeze investiţia. Până acum a fost realizată pista de 13 milioane de lei, pe vremea când preşedintele CJ era Aristotel Căncescu. Consiliul Judeţean a alocat anul acesta 10 milioane de euro pentru Aeroport şi a mai împrumutat alte 200 de milioane de lei pentru a putea finalize proiectul.

Pentru prima dată în ultimii ani se lucrează din nou la Aeroport, mai exact la realizarea căilor de rulare, o investiţie de 31 de milioane de lei. Ordinul de începere a fost emis în data de 3 august 2018, iar executantul se obligă să execute lucrările în termen de 110 zile calendaristice. Acest lucru înseamnă că în cazul în care condiţiile meteorologice sunt favorabile, lucrările trebuie finalizate până la data de 21 noiembrie 2018.


Te-ar putea interesa și: