Potrivit ministrului, cheltuielile de pandemia de coronavirus sunt de 3,1 miliarde lei, la 5 luni. În ceea ce privește impactul pandemiei, la jumătatea anului, suma este de circa 10 miliarde lei.

„Până acum acum ne-a costat 3,1 miliarde lei. Acestea sunt cheltuieli direct legate de criza de coronavirus, 3,1 miliarde lei la 5 luni, nu am pus şi iunie. Să cumpărăm lucruri, să plătim şi şomaj tehnic, sunt mai multe”, a spus Cîţu la Digi 24.

Totodată, ministrul a mai adăugat că în momentul în care a fost făcută rectificarea bugetară, deficitul bugetar a fost dublat, de la 3,7% la 6,7% din PIB, iar cele trei puncte procentuale în plus veneau din 10 miliarde lei cheltuieli suplimentare care erau legate în special de pandemie şi 20 miliarde lei venituri mai mici la buget.

„Asta am spus tot timpul. Nu putem să eliminăm total efectul crizei. N-ai cum. Putem doar să minimizăm efectul negativ asupra economiei şi asta am făcut, zic eu, foarte bine până acum. 20 de miliarde de lei venituri la buget să nu le mai ai este o tragedie”, a precizat ministrul.

Luna iunie, o ”surpriză plăcută”

Ministrul vine și cu vești bune din punct de vedere financiar. Acesta susține că luna iunie este „o surpriză plăcută”, deoarece, după cum arată în prezent încasările, s-ar putea să fie mai bune decât în aceeaşi lună din 2019, când era creştere economică.

Întrebat cât din cele 20 de miliarde lei încasări ce vor lipsi la buget vor reprezenta scăderea din primul semestru, ministrul a răspuns că este vorba despre suma de şapte miliarde lei, iar impactul coronavirusului în prima jumătate a anului este de circa 10 miliarde lei.

„Cred că sunt vreo 7. Era o estimare pe care am făcut-o atunci. S-ar putea să fie mai bine, să nu pierdem 20 miliarde, să pierdem 10 miliarde, aşa cum arată lucrurile acum, dar deocamdată nu am schimbat scenariul. Impactul la jumătatea anului (al coronavirusului – n. r.) este cam de 10 miliarde lei”, a explicat Florin Cîţu.