Se oferă 30.000 de lei prin programul național „Casa Verde Fotovoltaice”

În acest an, cei interesați de programul național „Casa Verde Fotovoltaice” vor putea primi până la 30.000 de lei pentru instalarea panourilor fotovoltaice și a bateriilor de stocare.

În 2024, programul introduce o noutate privind subvenționarea bateriilor. Mai precis, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a decis să mărească finanțarea cu 10.000 de lei comparativ cu anul precedent. A luat această decizie, după ce numărul prosumatorilor a crescut semnificativ. În prezent, aproximativ 120.000 de români au instalate panouri fotovoltaice. Estimările indică faptul că acest număr ar putea ajunge la 200.000 până la sfârșitul anului.

Frecvent, energia produsă de panourile fotovoltaice provoacă dezechilibre în rețeaua națională de energie electrică. Din acest motiv, autoritățile competente au propus soluția bateriilor de stocare, ce ar putea beneficia și prosumatorii, permițându-le să utilizeze energia produsă chiar și pe timp de noapte.

Numărul beneficiarilor ar putea scădea odată cu majorarea finanțării

Cu toate acestea, numărul beneficiarilor ar putea scădea odată cu majorarea finanțării deoarece bugetul alocat programului rămâne neschimbat. Înainte de creșterea subvenției pentru „Casa Verde Fotovoltaice”, bugetul acoperea aproximativ 100.000 de beneficiari. După majorare, fondurile ar putea fi suficiente doar pentru aproximativ 66.000 de persoane.

Așadar, finanțarea suplimentară de 10.000 de lei se va adăuga la cei 20.000 de lei deja disponibili.

Sprijinul financiar va acoperi atât instalarea panourilor fotovoltaice, cât și a bateriilor de stocare. Astfel, beneficiarii vor avea parte de o soluție completă și sustenabilă pentru gestionarea energiei electrice.

Potrivit președintelui AFM, Laurențiu Neculaescu, depunerea cererilor pentru programul „Casa Verde Fotovoltaice” este programată să înceapă în perioada august 2024 – septembrie 2024. Condițiile vor rămâne aceleași.

„Noi estimăm că undeva în august-septembrie vom demara sesiunea pentru 2024. Condițiile de participare vor rămâne aceleași, doar probabil vom adăuga această parte de acumulatori la finanțare.

În rest nu se modifică nimic, documentele vor rămâne aceleași: certificat fiscal că persoana nu are datorii la bugetul local și la bugetul consolidat, extrasul de carte funciară care să dovedească că este proprietar pe locuința respectivă și buletinul”, a explicat el.

Laurențiu Neculaescu
Laurențiu Neculaescu (SURSA FOTO: Inquam Photos / George Călin)

Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, a afirmat că noua măsură este esențială atât pentru prevenirea supraîncărcării rețelei electrice, cât și pentru a oferi mai multe beneficii utilizatorilor.

Mircea Fechet
Mircea Fechet (SURSA FOTO: Facebook, Mircea Fechet)