Executivul permite comercializarea produselor aflate încă pe rafturile magazinelor care nu au logo-ul SGR, spune Mircea Fechet

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a anunțat, joi, Guvernul României permite comercializarea produselor aflate încă pe rafturile magazinelor, ce au fost fabricate înainte de data de 1 ianuarie 2024, fără a purta logo-ul SGR.

Producătorii ar fi fost puși în situația de a retrage de pe rafturi produsele. În cazul în care ele sunt în termenul de valabilitate, precum băuturile spirtoase și vinurile care pot fi comercializate ani de zile după data fabricației, s-a considerat că un astfel de efort nu este necesar.

Retragerea lor de pe rafturile magazinelor și reetichetarea lor la punctul de fabricație ar fi fost costisitoare. Nu se dorește ca SGR să afecteze mediul de afaceri, fie că este vorba de producători sau comercianți.

Din contră, Sistemul Garanție-Returnare este considerat cel mai bun exemplu de sustenabilitate și inovație din ultimii 30 de ani în domeniul economiei circulare din România. SGR a schimbat viața tuturor românilor. Recuperarea ambalajelor aduce beneficii de mediu, cât și beneficii economice.

Pentru prima oară după Decembrie 89, marii procesatori de PET au decis că nu mai e cazul să importăm acest material

Pentru prima oară după Revoluția din Decembrie 1989, marii procesatori de PET au decis că nu mai este necesar să importăm acest material. În mai 2024, a fost inaugurat al patrulea centru RetuRO, în Otopeni. În curând, se va deschide și primul centru din Moldova, la Bacău, spune Mircea Fechet.

În decembrie 2023, s-au colectat aproximativ 30.000 de PET-uri, sticle sau doze de aluminiu. În ianuarie 2024, s-au colectat două milioane de ambalaje. Până acum, s-au recuperat mai bine de jumătate de miliard de PET-uri, doze sau sticle prin sistemul de returnare. În mai 2024, se estimează depășirea pragului de 200 de milioane.

„În privinţa Sistemului de Garanţie Returnare, am decis să permitem comercializarea acelor produse care se află încă pe rafturile magazinelor şi care, fiind fabricate înainte de data de 01 ianuarie 2024, nu poartă acel logo SGR. Producătorii ar fi fost puşi în situaţia în care să retragă de pe rafturi acele băuturi. În situaţia în care ele se află în termenul de valabilitate – aş menţiona băturile spirtoase şi vinurile care se pot comercializa ani de zile după data fabricaţiei – noi am considerat că nu e necesar un astfel de efort.

Retragerea acestor produse de pe rafturi, reetichetarea lor la punctul de fabricaţie ar fi fost o chestiune costisitoare şi nu ne dori în niciun fel prin SGR să aducem atingere mediului de afaceri, fie că discutăm de producători, fie de comercianţi. la şase luni de la intrare în vigoare a Sistemului Garanţie-Returnare, este cel mai bun exemplu de sustenabilitate şi de inovaţie din ultimii 30 de ani în materia economiei circulare din România.

Sistemul a schimbat viaţa tuturor românilor, iar importanţa recuperării ambalajelor este o chestiune care, pe de o parte aduce beneficii de mediu, însă aş vrea să menţionez şi beneficiile economice.

Cel puţin în ceea ce priveşte PET-ul, plasticul reciclat, pentru prima oară după Revoluţie, marii procesatori de PET au decis că nu mai e cazul să importăm acest material. În această lună, a fost inaugurat cel de al patrulea centru RetuRO, în Otopeni, care se alătură celor deja deschise în Cluj, Timiş şi Braşov. Urmează să deschidem curând şi primul centru din Moldova, la Bacău.

Dacă în luna decembrie am avut aproximativ 30.000 de PET-uri, sticle sau doze de aluminiu colectate, în luna ianuarie am avut două milioane de ambalaje, iar în timp ce unii se îngrijorau de viabilitatea SGR, pot spune că până astăzi am recuperat mai bine de jumătate de miliard de PET-uri, doze sau sticle folosind sistemul de returnare. Luna aceasta estimăm că depăşim pragul de 200 de milioane”, a spus ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.