Planificarea amenajării peisagistice potrivite – exclusiv pentru estetică sau utilitate – este un lucru imperativ.

În ciuda numeroaselor opțiuni pe care le aveți la dispoziție pentru a profita la maximum de spațiul din curtea casei, există și câteva reguli esențiale pentru a vă asigura că totul va arăta perfect.

Iată câteva reguli-cheie care vă vor ajuta să vă amenajați o curte cât mai frumoasă și confortabilă, care se potrivește nevoilor voastre, așa cum sugerează Realestate.

Alegeți plantele potrivite în funcție de climă

De la gazon și copaci până la tufișurile de pe alee, alegerile trebuie să țină cont atât de estetica potrivită casei, cât și de cele mai potrivite plante.

Peisagistul Kris Kiser subliniază importanța „plantelor potrivite, la locul potrivit”, adică să profitați de speciile de plante locale care vor înflori cel mai bine în curte.

El recomandă să evitați plantele care necesită prea multă apă dacă vă aflați într-un climat uscat. Alegerea tipului potrivit de gazon este esențială, deoarece, dacă nu este bun, va muri sau va necesita mai multă întreținere decât merită.

Observați cu atenție spațiul pe care vreți să-l amenajați

Cum poți folosi spațiul și poți crea ambianța perfectă, cu o amenajare peisagistică ideală?

„Pentru că oamenii vor să stea cât mai mult în aer liber, luați în considerare scopul pe care vreți să-l aibă spațiul curții”, spune Kiser. „Ai nevoie de un birou în aer liber? Un spațiu de joacă pentru copii și animale de companie? Sau mai mult spațiu de distracție? Plantați copaci, arbuști, iarbă și plante cu flori în funcție de nevoi, precum și de zona climatică”, sfătuiește el.

Evitați supra-aglomerarea în curte

Alegeți ce ar trebui să amenajați în curte, în funcție de necesități, fără a aglomera spațiul. S-ar putea să-ți dorești o piscină, un grătar, mai în spate, și o grădină cu flori tot pe acolo.

Asta înseamnă și un buget mai mare, dar și o aglomerare a spațiului. În plus, prea mult pavaj poate cauza probleme de scurgere atunci când plouă. Nu instalați o piscină atât de mare încât să nu mai aveți loc pentru plante! Gândiți fiecare loc și faceți alegerile potrivite!

Apelați la sfaturile profesioniștilor

Fiți conștienți de limitele voastre în ceea ce privește peisagistica și apelați la sfaturile unui profesionist autorizat pentru a vă asigura că rezultatul va fi cel dorit.

Casa curte
Reguli pentru a avea o curte pe care toţi vecinii o vor invidia / SURSA FOTO: Dreamstime

Gândiți-vă din timp la munca pe care trebuie să o faceți pentru a întreține curtea

Dacă nu sunteți genul de persoană care poate avea grijă de o grădină de flori, care trebuie săpată, udată și amenajată anual, alegeți doar plante perene, care cresc singure de la an la an. De asemenea, dacă nu puteți întreține o piscină, gândiți-vă de două ori, înainte de o face.

Îngrijiți gazonul în mod corespunzător

Îngrijirea gazonului este o misiune dificilă pentru mulți proprietari și este important să fiți proactiv pentru a-l menține sănătos.

Cel mai important este să tundeți și să aerisiți gazonul cel puțin o dată pe an, de preferință primăvara. Fertilizarea și stabilirea unei rutine bune de udare și de tundere reprezintă cea mai bună rețetă pentru un gazon frumos.

Informați-vă despre ce aveți și ce nu aveți voie să faceți

Pe măsură ce planificați o terasă, o piscină sau o bucătărie în aer liber, informați-vă din timp dacă legea sau asociațiile de proprietari permit să faceți anumite modificări și construcții. „În funcție de regiunea în care locuiți, există anumite restricții cu privire la suprafața pe care ai voie să o acoperi. Vi se poate permite să acoperiți doar 30% până la 40% din proprietate cu pavaj sau altă structură”, spune expertul.

Asigurați-vă că suprafețele dure nu se înclină spre casă

Aveți grijă să vă asigurați că orice suprafețe dure, cum ar fi o terasă, nu se înclină spre fundație. În caz contrar, riscați ca scurgerea apei să fie direcționată direct în subsol sau sub casă, o problemă frecventă atunci când lucrările sunt făcute de mântuială.

Țineți de cont de umbră și de soare

Pe măsură ce selectați locul plantelor în planul de amenajare a teritoriului, acordați atenție luminii și umbrei. Dacă plantați ceva care necesită puțină lumină solară într-un loc care primește căldură toată ziua, probabil că nu va dura foarte mult.

Contactați compania de asigurări

Fie că ați construit o bucătărie în aer liber, ați instalat o piscină sau ați adăugat un șopron în curte, trebuie să contactați compania de asigurări. Dacă ați adăugat casei o secțiune care îi crește valoarea, întrebați compania dacă este posibilă o asigurare mai extinsă pentru a vă proteja investiția.

Nu vă limitați la aspectul existent

Dărâmarea pereților din interiorul casei poate fi un proces costisitor, dar nu același lucru se poate spune despre modificările din exterior. Dacă tufișul pe care l-ați plantat moare sau pur și simplu nu vă place cum arată, puteți schimba întregul aspect al curții.